10 redenen om (g)een Model Y te kopen

De eerste Tesla Model Y’s rijden inmiddels over de Nederlandse snelwegen. De Model Y is een praktische SUV met de goede looks van de Model 3. Benieuwd waarom je wel of geen Model Y moet kopen? We geven je tien goede redenen!

Niet kopen: een hoge bijtelling

Toen de Model 3 in 2019 werd geïntroduceerd, was het bijtellingstarief zeer interessant. De afgelopen jaren is de bijtelling omhoog gegaan. In 2021 is de bijtelling 12 procent over de eerste 40.000 euro van de cataloguswaarde van de Model Y. Over de rest van de waarde rekent de fiscus het normale bijtellingstarief van 22 procent. Hierdoor betaal je – als zakelijke rijder – netto meer belasting. In het geval van de Model Y gaat het in 2021 om extra netto maandelijkse kosten van ruim 300 euro. In 2026 gaan deze kosten richting de 450 tot 490 euro per maand. Wil je in een Tesla rijden, maar wil je geen hoge bijtelling, kies dan voor een Model 3 SR+.

Wel kopen: de caravan moet mee

De Model Y heeft een trekgewicht van 1.600 kilo. Dat is meer dan de Model 3. Dat model heeft een trekgewicht van 900 kilo. Hierdoor heeft een Model Y genoeg kracht om vrijwel iedere caravan te trekken.

Niet kopen: in één rit naar je vakantieadres

De Model Y heeft een aardige range van 507 kilometer, wat in de praktijk betekent dat je zo’n 300 tot 350 kilometer kunt rijden op een volle accu. Je wil de accu niet helemaal leeg rijden, dus zul je op vakantie naar Zuid-Frankrijk toch minimaal vier keer moeten stoppen. Als je liever wat langer doorrijdt, dan is het slimmer om voor een Model 3 Long Range te gaan. Dit model heeft een bereik van 614 kilometer, waardoor je in de praktijk al snel 50 tot 100 kilometer extra kunt afleggen. En dat voor 8.000 euro minder.

Wel kopen: veel bagage in de kofferbak

Het grote voordeel van de Model Y – ten opzichte van de Model 3 – is dat er veel meer bagageruimte is. De Model Y heeft een maximaal laadvolume van 1926 liter. Dat is nog wel 200 liter minder dan de Model X, maar bijvoorbeeld wel 1501 liter meer (!!) dan de Model 3. Je kunt de dakkoffer thuis laten.

Lekker veel ruimte in de Model Y, zeker met de stoelen neergeklapt.

Niet kopen: je wil de snelste zijn

Bij het stoplicht ga je het nog steeds winnen van een Golf-rijder, maar toch is de Model Y niet het model met de snelste acceleratie. Voor hetzelfde geld als een Model Y Long Range koop je een Model 3 Performance met een 0-100 km/u-tijd van 3,3 seconden. De Model Y Long Range doet er vijf seconden over om de 100 kilometer per uur aan te tikken. De Model Y Performance heeft een snellere acceleratie – namelijk in 3,7 seconden van 0 naar 100 – maar daar betaal je dan ook zeventig ruggen voor.

Wel kopen: de Model 3 zit te krap

De Model Y is 18 centimeter hoger dan de Model 3 en biedt daardoor meer zitcomfort. Dit geldt vooral op de achterbank. Vind jij – of vinden je kinderen – de Model 3 wat aan de krappe kant, dan is de Model Y een wereld van verschil. Het is de ideale familieauto.

Niet kopen: je houdt van al die knopjes in je huidige auto

Het interieur van een Model Y is heel minimalistisch. Dit betekent dat je weinig knopjes aantreft in de auto. Alle functies bedien je op het scherm en de software wordt automatisch over-the-air geüpdatet. Een Tesla – en dus ook een Model Y – is daarom niet voor iedereen. Je moet als automobilist tech-savvy zijn. Je moet houden van technologie. Oftewel: word je blij als je een nieuwe smartphone hebt of breekt het zweet je uit omdat je niet weet hoe je alles overzet? Houd je van gadgets en vind je het geinig dat je nieuwe oven via wifi te bedienen is? Dan gaat je hart sneller kloppen als je in een Model Y rijdt.

Wel kopen: je wil in een unieke auto rijden

De Model 3 zie je overal, maar de Model Y zal de komende jaren veel zeldzamer zijn. Veel zakelijke rijders kozen in 2019 voor de Model 3 en zullen nu niet in een keer overstappen naar de Model Y, omdat de bijtelling nu veel hoger is. Kies je voor een Model Y, dan kies je voor een unieke auto, waarmee je opvalt. Voorbijgangers zullen regelmatig even omdraaien en denken: “huh, wat is die Model 3 groot?” Wil je iets uniekers, dan kun je er nog voor kiezen om jouw Tesla te wrappen.

Niet kopen: de Model Y wordt in de toekomst misschien wel goedkoper

Doordat de productie van de Model Y naar Berlijn verhuist en door nieuwe batterij-ontwikkelingen is de kans groot dat de Model Y in de nabije toekomst een ander prijskaartje krijgt. Het is lastig te zeggen wanneer dat gebeurt. In de toekomst gaat Tesla de nieuwe 4680-accucel gebruiken. Door alle kleine en grote verbeteringen en optimalisaties verwacht Tesla dat de kosten per kWh binnen drie tot vijf jaar met 56% gedaald zijn. Kortom, accu’s worden straks veel goedkoper en daarmee worden elektrische auto’s betaalbaarder. Daarmee komt de ‘25.000 dollar Tesla’ – waar veel Tesla-fans op wachten – dichterbij.

Wel kopen: je hebt een groot gezin

De Model Y is verkrijgbaar in een 7-zits uitvoering. Dan zijn er twee extra zitplaatsen, waardoor je veel mensen kan vervoeren. Wil je de 7-zits configuratie? Dan betaal je 3.200 euro extra. Het is op dit moment nog niet mogelijk om de 7-zits uitvoering te kiezen, dus je moet nog even geduld hebben.

Overtuigd en wil je een Model Y kopen? Als je een Tesla koopt, vergeet dan niet een referral code te gebruiken. Je krijgt dan gratis loyaliteitstegoed cadeau. Dit kun je inwisselen voor cadeaus bij Tesla, waaronder gratis supercharger kilometers. Veel rijplezier!