11 kleine ergenissen die iedere Tesla-rijder herkent

Panel gaps liggen gelukkig al weer jaren achter ons, maar er blijven nog genoeg ergenissen over die anno 2023 nog niet zijn opgelost. Het zijn gelukkig maar kleine struikelblokken. Wat is jouw grootste kleine ergenis?

Vooruitrijcamera bij fileparkeren

De nieuwe Tesla’s hebben geen sensoren meer, maar vertrouwen op de camera’s. Hoe handig zou dat als je inparkeert – en dus naar achteren rijdt – dat je daarna bij vooruit rijden ook de live camera ziet aan de voorzijde? Zodra je dan harder dan 5 km per uur rijdt, verdwijnt de camera automatisch weer. Een kleine lifehack.

Negeren standje 4 ruitenwisser

De vierde stand van de ruitenwisser is nogal extreem. We hebben hier in Nederland en België geen zware moessons. In een ideale wereld maakt de vierde stand geen onderdeel uit van de automatische stand. In de automatische modus gaat ruitenwisser tot maximaal stand 3. Wil je toch stand 4? Dan moet je dit even handmatig aanzetten (en dat kan tegenwoordig met het scrollwieltje).

Schakelaar alarmlichten op een logische plek

De schakelaar om de alarmlichten in te schakelen bevindt zich op een onlogische plek: in het dak naast andere knoppen. Het komt vaak voor dat ik moet zoeken waar die knop zit (en soms druk ik per ongeluk op de SOS-knop). En dat terwijl we in Nederland regelmatig onze alarmlichten gebruiken, want wie staat er niet dagelijks in de file?

De prachtige nieuwe koplampen van de vernieuwde Model 3 vormen geen ergenis. Of toch wel?

Makkelijker (un)muten van navigatie

Ik zet bijna altijd de navigatie aan, zodat ik ben voorbereid op verkeersopstoppingen. Op bekende routes wil ik het geluid uitzetten, op onbekende routes zet ik de assistent juist aan. Het nadeel is dat je hiervoor een paar keer moet doorklikken voor ik bij de geluidsinstellingen ben. Zeker onder het rijden is dat lastig. Waarom niet gewoon een geluid aan/geluid uit-knop die met één tik te bereiken is? Er is genoeg plek op het scherm daarvoor.

Ruiten ontwasemen vanuit de app

Je Tesla ontdooien of ventileren kan wel in de app, maar de ruiten ontwasemen niet. Hoe irritant is het als de eerste minuut de ruiten continu beslaan? Ik woon zelf in het centrum van een druk dorp en zeker de eerste minuut kom ik veel wegen van rechts en fietsers tegen. Dan is een ontwasemfunctie in de app – zeker in de lente en herfst – ideaal.

Automatische frunk

Het is niet moeilijk om de frunk dicht te doen, maar we zijn nogal verwend met de automatische trunk. Een automatische frunk zou een prachtige toevoeging zijn.

Het blijft een mooie foto: de frunk als ballenbak.

Verkeerde profiel met andere kaart

Stel, je gebruikt (per ongeluk) de Tesla-kaart van je partner om de auto te ontgrendelen, dan kiest Tesla de instellingen van je partner en staat de stoel te ver naar voren of achteren. Dit kan simpel opgelost worden: door het gewicht van de bestuurder te meten zodra hij of zij gaat zitten. Als het gewicht meer dan 5% afwijkt, dan probeert de auto op basis van het gewicht de juiste bestuurder te vinden en worden deze gegevens ingeladen.

Cooldown periode voor opladen

Als je uitstapt en je wil opladen, dan komt het wel eens voor dat de auto automatisch vergrendeld, doordat de afstand tussen de telefoon en de auto te groot is. Je kunt de laadklep niet meer openen. Sommige bestuurders lossen dit op door de deur open te laten. Een andere betere oplossing zou zijn: een cooldown periode van 15 of 30 seconden. Als de auto op slot gaat, is de laadklep nog 15 tot 30 seconden te openen. De tijdsduur is aan te passen door de bestuurder.

Premium connectivity per jaar betalen

Premium connectivity is alleen per maand te betalen. Heel irritant als je een auto van de zaak hebt, want dat betekent twaalf kleine facturen per jaar die allemaal verwerkt moeten worden. Het zou mooi zijn als Tesla een jaarabonnement aanbiedt.

De grens over: verbinding weg

Kom je regelmatig in Duitsland of een ander buurland? Dan zul je zien dat de verbinding kort wegvalt als je de grens over rijdt. De kaart verdwijnt en de muziek kan uitvallen. Dat mag wel wat beter, Elon.

Nog steeds geen Flitsmeister of Waze

Om snelheidscontroles te slim af te zijn, heb je alsnog een Flitsmeister Two of ander apparaat nodig. En ja, we mogen niet te hard rijden, maar Flitsmeister biedt zoveel meer: waarschuwen als een ambulance nadert of als er een obstakel op de weg ligt. Het is echt niet alleen voor Snelle Jelle’s.

Mis jij nog een kleine ergenis? Deel dit onder het artikel!