Er zijn meerdere manieren hoe je geld kan verdienen met een elektrische auto. Exploiteer je laadpaal, gebruik je auto als thuisaccu of laad je auto op als de stroomprijs negatief is.
Laadpaal exploiteren: verdien geld als anderen laden
Maak jouw eigen laadpaal openbaar en je kunt geld verdienen met je laadpaal. Houd er wel rekening mee dat je laadpaal op eigen grond moet staan. Heb je een eigen oprit en sta je publiek laden toe, dan kan het zijn dat jouw oprit af en toe wordt geblokkeerd. Vandaar dat deze optie vooral interessant is voor bedrijven.
Stel, je hebt enkele parkeerplekken vrij bij je bedrijfspand, je plaatst een laadpaal en je staat gastladen, toe, dan kunnen vanaf dan andere mensen ook laden bij jouw laadpaal. Je kiest jouw eigen stroomprijs. Probeer altijd een hogere prijs te rekenen dan de stroomprijs. Zo maak je geen verlies.
Jouw auto gebruiken als thuisaccu (V2X)
Wil je jouw auto gebruiken als thuisbatterij, dan moet je bidirectioneel kunnen laden. In dat geval gaat er niet alleen stroom in de auto, maar ook stroom uit de auto. Er zijn nog geen Tesla’s geschikt om bidirectioneel te laden. Op dit moment zijn het vooral Aziaten die geschikt zijn als thuisbatterij, zoals de Nissan Leaf, Kia EV6, Renault Zoe, Hyundai Ioniq 5, Kia Soul, Nissan E-NV200 en Mitsubishi Outlander.

Houd er rekening mee dat je een laadpaal nodig hebt die V2X kan laden. Zo’n laadpaal werkt op gelijkstroom in plaats van wisselstroom. De eerste bidirectionele lader voor thuis is de Wallbox Quasar. Toch betaal je hier al snel ruim 4.000 euro voor, excl. plaatsing.
Het voordeel van je auto gebruiken als thuisaccu is dat je op die manier geld kunt verdienen. Is de stroomprijs laag? Vul de accu van je elektrische auto dan met goedkope stroom of zonnestroom. Is de stroomprijs hoog? Trek de batterij van de auto dan leeg. Je kunt zelfs winst maken door terug te leveren aan het stroomnet en energie op piekmomenten ‘duur’ te verkopen.
Jouw auto opladen als de stroomprijs negatief is
Een andere manier waarop je geld kunt verdienen aan je elektrische auto is een contract afsluiten bij een dynamische energieleverancier. Als de zon schijnt of als het hard waait, dan kan de stroomprijs negatief zijn. Het is misschien haast niet voor te stellen, maar de energieleverancier betaalt jou op het moment dat je stroom afneemt. Hét moment om de vaatwasser te laten draaien, de wasmachine aan te zetten of de elektrische auto op te laden.
Goede energieleveranciers die werken met dynamische tarieven zijn ANWB Energie, Tibber en Frank Energie. Wij adviseren Frank Energie, omdat deze dynamische energieleverancier de scherpste prijzen rekent. Daarnaast is Frank Energie partner van Jedlix. Met deze app kun je jouw elektrische auto opladen als de stroomprijzen laag zijn of als jouw zonnepanelen energie opwekken. De combinatie van Frank Energie en Jedlix zorgt ervoor dat je tot honderden euro’s per jaar bespaart. Ook Tibber heeft allerlei handige automatiseringen. Zo stopt je auto met laden als de stroomprijs te hoog is.
Heb jij nog andere tips? Deel ze onder dit artikel!