9 grootste nadelen van de elektrische auto: een eerlijk verhaal

De groene kerk aanbidt de elektrische auto, maar is alles echt rozengeur en maneschijn? We zetten de negen grootste nadelen van elektrisch rijden op een rij.

Rijd je nu in een schakelauto? Dan moet je wennen aan rijden in een elektrische auto. Elektrische auto’s hebben geen versnellingen en zijn dus altijd automaat. Er zijn genoeg mensen die zweren bij zelf schakelen, maar die vlieger gaat niet op als je in een EV rijdt. Heb je nog nooit in een automaat gereden, dan zul je dus een aantal ritten nodig hebben om te wennen. Het rijgevoel in een elektrische auto’s is ook heel anders. Ga je van 0 km per uur naar 100 km per uur, dan gaat dit heel vloeiend. In een gewone auto voel je de tussenstappen van het opschakelen naar hogere versnellingen. Een ander verschil is dat veel EV’s energie opwekken tijdens het remmen en daarom gebruik maken van ‘one pedal driving’. Je kunt dan rijden zonder het rempedaal te gebruiken. Je gebruikt één pedaal om te remmen en gas te geven. Laat je dit pedaal los, dan rem je automatisch; duw je het pedaal in, dan versnel je. Moet je plotseling hard remmen? Dan kun je natuurlijk nog steeds het rempedaal gebruiken.

Elektrische auto’s zijn vaak duurder dan vergelijkbare benzine- en of dieselauto’s (ICE’s). Wel komen er steeds meer goedkopere EV’s op de markt. Zo kostte in 2018 een gemiddelde EV nog 75.000 euro, terwijl in 2021 de prijs nog maar 51.000 euro was. Populaire auto’s zoals de Fiat 500e, Peugeot e-208 en Renault Zoe hebben een prijskaartje van circa 30.000 euro. De prijs van elektrische auto’s is hoger, omdat de accu het duurste onderdeel van een elektrische auto is. Benzine- en dieselauto’s hebben geen grote accu aan boord. Hoewel EV’s duurder zijn dan ICE’s, moet je voor een eerlijke rekensom ook de restwaarde meetellen en de Total Cost Of Ownership. EV’s hebben vaak een hogere restwaarde, onderhoudskosten zijn lager en daarnaast betalen eigenaren (nog) geen wegenbelasting.

De prijs van benzine en diesel fluctueert, maar dit geldt ook voor elektriciteit. Sterker nog: van 2020 tot 2022 is de prijs van elektriciteit met een factor drie of vier gestegen. In het verleden kostte elektriciteit ongeveer 20 tot 25 cent per kWh. Stel, je betaalt nu 1 euro per kWh, de auto heeft een accu van 60 kWh en de werkelijke actieradius is 300 kilometer, dan betaalde je vroeger 0,05 euro per kilometer en nu dus 0,20 euro per kilometer. Dat is nog exclusief afschrijving en verzekeringen.

Heb je geen eigen oprit of garage? Dan kun je alleen opladen bij openbare oplaadpunten en snelladers. Een nadeel is dat in Nederland steeds meer mensen een elektrische auto hebben en dus ook gebruik maken van openbare laadpunten in je wijk. Het kan zijn dat je een paar rondjes moet rijden in jouw woonwijk om een plek te vinden om op te laden.

Ga je op vakantie met de auto? In landen als Duitsland, Noorwegen, Denemarken, België en Nederland is sprake van een uitstekende oplaadinfrastructuur. Er zijn genoeg laadstations langs de snelweg te vinden. Reis je richting het zuiden, dan wordt het een ander verhaal. Eigenaren van een Tesla hebben nog geluk, want die kunnen terecht bij superchargers en deze laadstations zijn mooi verdeeld over Europa. Eigenaren van andere EV’s moeten hun reis goed plannen, want er zijn minder (snel)laders dan benzinestations.

Een ander nadeel is de actieradius. Gooi je een dieselauto vol, dan kun je soms meer dan 1.000 kilometer aan één stuk rijden. De meeste elektrische auto’s hebben een actieradius van circa 300 – 400 kilometer. Dit betekent dat je iedere twee tot drie uur even moet opladen. Een lange autoreis kan daardoor iets langer duren. Het voordeel is dat snelladers tegenwoordig zo krachtig zijn, dat de accu van je elektrische bolide binnen 15 tot 30 minuten tot 80% vol is.

Elektrische auto’s lijken goed voor het milieu, maar is dat echt zo? Wanneer je honderd procent elektrisch rijdt, komen er geen uitlaatgassen vrij, maar er zijn wel andere zaken om rekening mee te houden. Slijt het asfalt sneller door al die zwaardere elektrische auto’s? En slijten banden sneller? Ja, maar daar staat tegenover dat de remmen van een ICE sneller slijten. En hoe schoon is de energie? Het opwekken van de benodigde elektriciteit wordt op veel plekken nog steeds gedaan door vervuilende kolen- en gascentrales. Een ander vraagstuk is hoeveel broeikasgasemissie er ontstaat in de productieketen en in de afvalverwerking. Bij de productie van accu’s komt CO2 vrij. Ook zijn er grondstoffen nodig als kobalt, nikkel en lithium. Tweederde van de kobalt wordt gewonnen in de Democratische Republiek Congo. Vaak vindt er kinderarbeid plaats. Bij de winning van lithium in China en Bolivia worden ook mensenrechten geschonden en wordt de natuur aangetast. Onderaan de streep stoten elektrische auto’s 60 procent minder CO2 uit dan benzineauto’s of dieselauto’s, maar wil je jezelf echt milieuvriendelijk verplaatsen? Gebruik dan de benenwagen of een ouderwetse fiets.

Een ander nadeel is accudegradatie. Gemiddeld verliest de accu van een elektrische auto ongeveer 2% aan capaciteit per jaar. Stel, de auto heeft in jaar 1 een bereik van 400 kilometer, dan kan het dus zomaar zijn dat dit na 5 jaar nog ‘maar’ 360-370 kilometer is. Het is mogelijk dat een accu na tien of vijftien jaar vervangen moet worden. Dat is een kostbare vervanging, want zo’n accu kost al snel 5.000 tot 10.000 euro. Benieuwd naar de gemiddelde accudegradatie per merk en type auto? Gebruik dan de gratis EV Battery Degradation Comparison Tool van Geotab.

Elektrische auto’s zijn afhankelijk van elektriciteit. Als er sprake is van een stroomstoring, dan kun je dus niet rijden. In de westerse wereld zal dit niet zo snel een probleem zijn, maar we zagen tijdens de oorlog in Oekraïne dat veel Tesla-eigenaren hun auto achterlieten, omdat het niet meer mogelijk was om op te laden. Nu is het te hopen dat zo’n scenario nooit werkelijkheid wordt in Nederland of België, maar het is wel iets om je bewust van te zijn.

Wil je een benzineauto? Dan kun je uit veel smaken kiezen. Ga je voor een oldtimer? Een boodschappenwagentje? Of voor een luxe uitgevoerde krachtpatser? In de wereld van elektrisch rijden is er helaas wat minder te kiezen. Ja, er zijn wel elektrische oldtimers, maar die zijn heel onpraktisch. Veel elektrische auto’s hebben geen grille. Dat terwijl autoliefhebbers erg kunnen genieten van auto’s met een mooie grille. EV’s hebben veel minder koeling nodig en dit maakt een grille eigenlijk grotendeels overbodig maakt.

Mis jij nog nadelen van elektrisch rijden? Deel jouw nadelen onder dit artikel!