Audio in je Tesla: zo verbeter je het geluid

Ben je als audiofiel minder tevreden over het geluid in je Tesla? Volg dan deze tips!

De geluidsinstallatie in Tesla’s is ontworpen door audio-experts, waaronder oud B&O-ingenieurs. Het audiosysteem lijkt daarmee op die van een Audi A8. Voor veel mensen klinkt het geluid heel goed.

Toch kan het zijn dat je een bepaalde optie niet hebt geactiveerd, waardoor het geluid tam klinkt. Of mogelijk 

Tip 1: zet ‘diep geluid’ aan

Activeer Immersive Sound in het menu (Audioinstellingen -> Opties). Pas dan doen al je speakers mee voor een betere beleving. Deze optie heet ‘diep geluid’ in de Nederlandse menu’s. Zet de schakelaar op ‘Hoog’.

Tip 2: upgrade je speakers

De Model 3 SR+ heeft zeven geactiveerde speakers. De Model 3 LR heeft er echter vijftien en biedt dus een veel beter geluid. Hoewel de SR+ nog steeds prima geluid biedt, kan het zijn dat je net iets meer verlangt. In dat geval kun je jouw Tesla een audio upgrade geven. De audio upgrade van Tesland bestaat uit een 10 inch woofer, vierkanaals versterker en tweeters in de voorportieren. Het prijskaartje is fors: 2.000 euro (exclusief installatie).

Speakers in een Model 3. Geel = SR(+). Roze = extra speakers in LR/Performance.

Tip 3: verander de EQ-instellingen

Je kunt de EQ aanpassen. De beste instelling is een komvorm. Zet de bas (linkerkolom) en hoge tonen (rechterkolom) iets hoger. De beste instellingen – van links naar rechts zijn – 4.0 (bas), 1.5, 0.0 (mid), 1.5, 3.5 (treble). Toch is geluid ook heel persoonlijk. Naar welke muziek luister je? Klassieke muziek verliest met weggedrukte hoge tonen vaak aan intensiteit, terwijl popmuziek of urban muziek juist wel wat bas kan gebruiken.

Tip 4: verschuif de balans

In de audioinstellingen kun je de balans verschuiven. Normaal staat deze precies in het midden. Als je als bestuurder vaak alleen in de auto zit, dan is het slim om het bolletje een klein beetje meer naar rechtsonder te slepen. Je zit namelijk heel dicht tegen de linkerspeaker aan, dus die mag wat minder hard klinken. Hoe dit precies werkt zie je in onderstaande video (vanaf 7:45).

Tip 5: gebruik een USB-hub

Koop een USB-hub met twee USB-drives. Het voordeel is dat je dan meerdere apparaten kunt aansluiten, namelijk twee telefoons, een USB voor je dashcam en een USB voor muziek. 

Tip 6: verander het uiterlijk

Wil je jouw speakers een visuele upgrade geven? Dan zijn deze audiocovers wellicht geschikt. Je klikt deze zes covers gemakkelijk op je speakers, waarna deze er mooier uitzien.

Help, Spotify werkt niet in mijn Tesla!

Waarschijnlijk is je premium connectivity-proefperiode afgelopen. Je kunt voortaan een hotspot maken in je auto of premium connectivity aanschaffen (9,99 euro per maand). Ga naar je Tesla-account, schakel premium connectivity in en je kunt na een klein uurtje weer gebruikmaken van Spotify. Betalen kan overigens gewoon met een IBAN. Je hebt geen creditcard nodig.