Auto Lane Change: kan Tesla automatisch van rijstrook wisselen?

Heb je Enhanced Autopilot of Full Self Driving gekocht en heb je automatisch sturen geactiveerd? Dan kun je op de snelweg gebruik maken van Auto Lane Change.

In het geval van Auto Lane Change kan de auto zelfstandig wisselen van rijstrook. Je hebt daarnaast de mogelijkheid om de baanwissel eerst goed te keuren door de richtingaanwijzer te gebruiken. Wij adviseren dit, omdat de automatische ‘Lane Change’ soms een tikkeltje agressief is (vooral in Mad Max-mode) en op andere momenten weer te afwachtend. Wat heeft jouw voorkeur? Je kunt het naar wens instellen binnen het menu ‘Autopilot’. Zie in de video hieronder vanaf 0:50.

Heb je ‘Lane Change Confirmation’ aan staan? Gebruik de richtingaanwijzers en jouw Tesla stuurt automatisch naar de gewenste rijstrook. Je auto zal nu nooit zelfstandig van rijstrook wisselen. Vertrouw ook nooit blindelings op je auto. Kijk goed in de dode hoek of er geen auto of vrachtwagen rijdt en bevestig daarna pas de Lane Change.

Auto Lange Change werkt alleen als het systeem merkt dat je de handen aan het stuur houdt. Als je Tesla tijdens het wisselen van de baan de wegmarkering van de nieuwe rijstrook niet goed herkent, wordt het wisselen afgebroken en keert de auto terug naar de oorspronkelijke rijstrook.

Kan ik met Auto Lane Change meerdere rijstroken in één keer opschuiven?

Nee, want dat mag niet. Je moet iedere keer opnieuw de richtingaanwijzer gebruiken om een rijstrook op te schuiven.

Auto Lane Change werkt niet goed: wat is er aan de hand?

Rijd je stapvoets? Dan werkt Auto Lane Change niet. Er is namelijk een minimale snelheid nodig. Daarnaast werkt Auto Lane Change niet goed als de camera’s en/of sensoren niet schoon zijn. Zorg dat het zicht niet wordt geblokkeerd.

Is Auto Lane Change de moeite waard?

Auto Lane Change maakt deel uit van het duurdere Enhanced Autopilot-pakket. Hier betaal je op dit moment 3.800 euro voor. Enhanced Autopilot bevat Smart Summon, automatisch inparkeren, navigeren met Autopilot en Auto Lane Change. Gebruik jij de standaard versie van Autopilot vaak? Dan is het wellicht de moeite waard om Enhanced Autopilot of FSD aan te schaffen. 

Kan Auto Lane Change verboden worden?

Ja, die kans is zeker aanwezig. Zie o.a. dit artikel bij RTL Nieuws. Een Duitse toezichthouder is bezig met een onderzoek naar het automatisch wisselen van rijstrook. Mogelijk is dit niet toegestaan volgens de huidige Europese regelgeving. We houden de ontwikkelingen in de gaten.