Banden rouleren of roteren: is dat echt noodzakelijk?

Elektrische auto’s – zoals Tesla’s – zijn zwaarder dan benzineauto’s, waardoor de banden het zwaarder te verduren krijgen. Daarnaast slijten de voorbanden vaak sneller dan de achterbanden. Om deze redenen raadt Tesla aan om de banden te rouleren.

Banden rouleren wordt ook wel banden wisselen of banden roteren genoemd. Het advies vanuit Tesla is om dit iedere 10.000 kilometer te doen of wanneer het verschil in profieldiepte meer dan 1,5 mm is. Meestal valt dit samen bij het wisselen van winter- naar zomerbanden (of andersom). Vraag in dat geval bij het autobedrijf of het mogelijk is om de banden te rouleren. Als je de banden zelf wisselt met behulp van een krik, houd dan goed bij welke banden op welke positie gemonteerd moeten worden.

Zo roteer je de banden

Heeft je auto symmetrische banden (oftewel een identiek profiel op beide zijden van de band), dan kunnen de banden overal gepositioneerd worden. De gewenste volgorde is: linksachter naar linksvoor, linksvoor naar rechtsachter, rechtsachter naar rechtsvoor en rechtsvoor naar linksachter. Andersom kan ook: linksachter naar rechtsvoor, rechtsvoor naar rechtsonder, rechtsonder naar linksvoor, linksvoor naar linksachter.

Heeft je auto asymmetrische banden? Dan heeft iedere band een binnen- en buitenzijde. Dit betekent dat je de banden maar op twee plekken kunt plaatsen. In dat geval kun je maar op één manier rouleren: linksvoor naar linksachter (en andersom) en rechtsvoor naar rechtsachter (en andersom). Ook directionele banden – met een profiel in ‘V’-vorm – kun je maar op twee plaatsen monteren. Ook dan moet je op deze manier de banden wisselen.

Weet je niet wat voor banden je hebt? Of wil je precies zien hoe je de banden moet roteren? Dan raden we aan om dit advies van Michelin te lezen.

Gebruik geen reservewiel

Het is af te raden om een reservewiel te gebruiken voor de omwisseling. Het is namelijk belangrijk dat alle vier banden hetzelfde slijtniveau hebben.

Reset de bandenconfiguratie

Heb je de banden gerouleerd of vervangen? Ga dan naar “Bediening > Service > Wiel- en bandconfiguratie > Banden”. Je kunt hier de bandeninstellingen resetten. Pas na 10.000 kilometer krijg je dan een melding in beeld om de banden te rouleren.