Bandenspanning Model 3 of Model Y: hoeveel bar?

Wat is de ideale bandenspanning van de banden van een Tesla Model 3, X of Y? De optimale bandenspanning is 2,9 bar. Bij 2,7 bar is de wegligging optimaal en bij 3,1 bar is de rolweerstand minder (en neemt de range toe). Daarom wordt 2,9 bar aangehouden.

Onder de 2,6 bar geeft jouw auto een melding dat de bandenspanning te laag is. De band hoeft dan niet lek te zijn. Het kan ook zijn dat de temperatuur daalt, waardoor de druk afneemt.

Als je jouw banden laat wisselen, dan worden deze vaak automatisch opgepompt. Doe je dit zelf of is de bandenspanning te laag? Tesla maakt gebruik van een standaard aansluiting. Je kunt jouw banden dus eenvoudig zelf oppompen bij een tankstation. Of koop een compressor voor thuis (circa 80-100 euro).

Hoe check ik de huidige bandenspanning?

Swipe linksonder op het touchscreen van rechts naar links en de bandenspanning komt in beeld. Hieronder te zien vanaf 24 seconden. In Nederlandse Tesla’s wordt de bandenspanning in bar weergegeven, maar in de VS wordt PSI gebruikt. 44 psi komt overeen met circa 30 bar.

Waarom is de ideale bandenspanning bij Tesla zo hoog?

2,9 bar is de ideale bandenspanning. Dit is hoger dan bij sommige andere auto’s. Dit heeft te maken met het gewicht van een Tesla. Model 3, Model Y en Model X zijn vrij zware auto’s. Banden van lichte auto’s hebben vaak een lagere bandenspanning.

Wat als de bandenspanning te hoog of te laag is?

Te hard opgepompte banden geven weinig demping, waardoor je ieder hobbeltje of kuiltje op de weg voelt. Bij een te lage bandenspanning heb je minder grip op de weg. Daarnaast neemt het energieverbruik toe.

De bandenspanning is vaker te laag dan te hoog. De meeste automobilisten in Nederland rijden met een band met een te lage bandenspanning. Dit komt omdat een band na verloop van tijd lucht verliest.

Wat is een goede compressor voor een Tesla?

Benieuwd naar de populairste compressoren? Bekijk alle compressoren op Bol.com en kies jouw favoriet. Persoonlijk ben ik fan van de Donrox Ride F511, een compacte compressor met accu. Je legt deze gemakkelijk in je dashboardkastje. Opladen kan gemakkelijk via USB.

De prijs van een compressor haal je er vaak snel weer uit. Bij een goede bandenspanning is het energieverbruik het laagst. Daarnaast kom je met een EV waarschijnlijk zelden bij een tankstation, dus is het omslachtiger om daar je banden op te pompen.

Hoe pomp ik mijn autobanden op?

Hieronder een handige video van Milieucentraal hoe je jouw autobanden oppompt. Deze instructie geldt ook voor Tesla’s.