Benzine of elektrisch rijden: waar ligt het omslagpunt?

Elektrische auto’s hebben een hogere aanschafprijs, maar laden is vaak goedkoper dan tanken. Wanneer is een elektrische auto voordeliger dan een benzineauto?

Voordat ik dieper in ga op dit omslagpunt, is het belangrijk om te weten dat het omslagpunt voor iedereen anders is. Ook kan het omslagpunt per dag verschillen. Het hangt namelijk niet alleen af van de benzineprijs, maar ook van de elektriciteitsprijs. Heb je een vast, variabel of dynamisch tarief? Wat is de gemiddelde prijs per kWh?

Een ander punt is dat we voor het omslagpunt niet kijken naar aanschafprijs, maar naar afschrijving. Stel, je koopt een auto van 50.000 euro, maar kunt die naar twee jaar verkopen voor 30.000 euro, dan is de afschrijving 20.000 euro geweest. De kosten per jaar bedragen dus 10.000 euro en voor de volledigheid moet je dit bedrag meenemen in het rekensommetje. Dan komen we direct bij nog een probleem: het is lastig om de toekomstige afschrijving van een elektrische auto te bepalen. Elektrische auto’s schrijven minder af dan benzine-auto’s, maar we weten niet hoe dat over drie tot vijf jaar is.

Rekenvoorbeeld met Hyundai Kona

Om het omslagpunt te berekenen zetten we twee gelijkwaardige auto’s naast elkaar. Het is namelijk oneerlijk om twee auto’s in verschillende prijsklassen te vergelijken. We nemen daarom de Hyundai Kona als voorbeeld. Deze auto is in meerdere varianten leverbaar, namelijk als hybride, plug-in hybride en elektrisch. De elektrische Kona kost 39.995 euro, terwijl je voor de instaphybride 29.995 euro neerlegt. Als je die 10.000 euro extra moet lenen, neem dan ook de rente mee in je rekensom.

We gaan even uit van de volgende berekening voor de benzine-variant van de Kona: 233 euro per kwartaal motorrijtuigenbelasting, 2 euro brandstofprijs per liter en verbruik van 4,5 liter per 100 km. In het geval van de elektrische Kona houden we 0 euro motorrijtuigenbelasting aan, een elektriciteitsprijs van 0,40 euro per kWh en een verbruik van 18 kWh per 100 km. Bij elkaar betaal je dan circa 1800 euro per jaar (excl. verzekeringen, onderhoud en afschrijving) voor de benzine-auto en 700 euro per jaar voor de elektrische auto. Bij 10.000 kilometer per jaar komt dat neer op 0,184 euro per kilometer voor de benzine-auto en 0,072 euro per kilometer voor de elektrische auto. Kortom, de elektrische auto is – puur kijkend naar deze kosten- het voordeligst.

Maar stel dat je niet thuis kunt laden, maar alleen bij dure snelladers waar het tarief 0,79 euro per kWh is? Dan ben je bij 10.000 kilometer 1.420 euro per jaar kwijt en bij 20.000 kilometer zelfs 2.826 euro per jaar. De benzineauto kost 2.743 euro per jaar (bij 20.000 kilometer) en is vanaf dat moment goedkoper dan de elektrische auto.

Houd rekening met andere kosten

Dat is echter niet het hele verhaal. Binnenkort gaan eigenaren van elektrische auto’s ook motorrijtuigenbelasting betalen. Dan zal het omslagpunt weer veranderen. Daarnaast is de autoverzekering van een elektrische auto vaak duurder, maar de onderhoudskosten zijn wel lager. Ook moet je rekening houden met afschrijving. Stel, je verkoopt je Kona na 5 jaar. Voor de benzine-auto krijg je bijvoorbeeld 22.000 euro. Voor de elektrische variant gaat het om 30.000 euro. In dat geval is de afschrijving van de benzine-auto 8.000 euro en van de elektrische auto 10.000 euro. De elektrische auto kost je dan dus 2.000 euro meer, oftewel 400 euro per jaar extra.

Veel factoren om mee rekening te houden. Gebruik daarom de keuzehulp van Autokeuzeadvies.nl en maak een eigen berekening van jouw situatie. In de meeste gevallen is elektrisch rijden voordeliger dan rijden op diesel of benzine.

Tip: koop een tweedehands elektrische auto

Een tweedehands elektrische auto is voordeliger dan een nieuwe elektrische auto én de zogenoemde “kop” is er af. Als je de auto ooit doorverkoopt, dan krijg je relatief meer dan wanneer je een nieuwe auto gaat verkopen. Dit is heel gunstig als we kijken naar de Total Cost of Ownership. Tel daarbij de lage motorrijtuigenbelasting en de lage kosten per kWh en wie weet is er wel helemaal geen omslagpunt: jouw tweedehands EV is vanaf 0 kilometer per maand al voordeliger dan een benzine-auto.