Beste USB-stick of SSD voor in je Tesla Model 3, S of Y

Tesla heeft een ingebouwde dashcam en slaat continu beelden op. Ook kun je bewakingsbeelden (Sentry Mode) terugkijken in je auto. Het enige wat je nodig hebt: een goede USB-stick of SSD-kaart.

Ten eerste: je hebt geen speciale USB-stick of SSD-kaart nodig. Het belangrijkste is dat je een opslagmedium kiest met minimaal 128 GB geheugen (het liefst 256 gb of meer), zodat er genoeg ruimte is om beelden op te slaan.

Daarnaast is flexibiliteit belangrijk. Je moet de beelden makkelijk kunnen afspelen op je computer. Ook is betrouwbaarheid van belang. Goedkopere USB-sticks zullen binnen enkele jaren kapot gaan, omdat de auto veel schrijfacties uitvoert. Ga daarom voor kwaliteit.

De allerbeste keuze is een SSD. SSD’s zijn veel betrouwbaarder dan USB-sticks en gaan daarom veel langer mee. De beste SSD-kaart is de Samsung T5 (1 TB). Deze 1 TB SSD-kaart biedt voldoende opslagruimte en heeft een maximale schrijfsnelheid van 515 MB per seconde. Ook is deze SSD-kaart schokbestendig.

Een iets goedkopere optie is de Sandisk Ultra Fit. Deze USB-stick heeft 256 GB opslag en neemt niet veel ruimte in beslag. De behuizing is alleen niet stootvast en de maximale schrijfsnelheid is slechts 130 MB per seconde.

Werk je liever met een MicroSD-kaart? Dan raden we de Lexar High Performance aan. Je kunt de MicroSD-kaart eenvoudig verwijderen en in je computer steken (indien je een MicroSD-poort hebt). Heb je alleen een SD-poort? Bestel dan een SD adapter.

Waar zit de USB-poort?

In het voorste vak van de middenconsole van de Model 3 (en de meeste andere modellen) zijn twee USB-poorten te vinden. De USB-poorten zijn lastig te spotten, maar als je met je vingers langs de achterwand van de middenconsole glijdt, dan moet je ze kunnen voelen. Steek een geformatteerde USB-stick of SSD-kaart in een van de twee poorten om de dashcam te activeren.

Moet ik een USB-stick of SSD-kaart formatteren?

Het liefst wel, maar je kunt dit ook in de auto doen. Prik de USB-stick in de USB-poort en ga dan in het Instellingen-menu naar ‘Veiligheid & Beveiliging’ en kies ‘USB-apparaat formatteren’. Als je toch in dit menu bent, vink de optie aan om dashcambeelden automatisch op te slaan als je claxoneert. Dit is altijd handig. Bij deze SSD-kaart zijn twee kabels bijgesloten, namelijk een USB-C naar USB-C kabel en een USB-C naar USB 3.0-kabel. Je kunt de T5 daarom aansluiten op iedere PC en Mac.

Wanneer weet ik of een USB-stick of SSD-kaart werkt?

Controleer het fototoestel-icoontje in de rechterbovenhoek van het scherm. Als het goed is, zie je hier een rood stipje bij staan. Je kunt dit ook goed zien in onderstaande video (vanaf 3:40).