Maak jij je zorgen over kinderen die uitgebuit worden in kobaltmijnen? Goed nieuws: de LPF-accu’s van Tesla’s bevatten geen kobalt en nikkel.

Toch gebruikt het Amerikaanse bedrijf ook nog steeds kobalt en nikkel in accu’s, maar dit aandeel slinkt. Deze accu’s met nikkelcellen worden voornamelijk gebruikt bij modellen met een groter bereik (zoals de Model Y LR, Model 3 LR, de Model S en de Model X). In het geval van de zogenoemde ‘Standard Range’ (of RWD) uitvoeringen maakt Tesla voornamelijk gebruik van LFP-accu’s. Een LFP-accu is een lithium-ion-accu met lithium-ijzer-fosfaat LiFe(PO4) als kathode. LFP-accu’s bevatten geen kobalt en ook geen nikkel.
Voordelen en nadelen van LFP-accu’s
LFP-accu’s worden pas sinds kort gebruikt in elektrische auto’s. Ze zijn goedkoper en veiliger dan andere accu’s, maar ook minder efficiënt. De afgelopen jaren is de techniek echter enorm verbeterd, waardoor veel Model 3’s en Model Y’s accu’s met LFP-cellen hebben. Deze accu’s presteren minimaal net zo goed als de oudere accu’s met nikkel. Het enige nadeel is dat LFP-accu’s iets zwaarder zijn, waardoor het totale gewicht van een auto toeneemt. Daarnaast konden Tesla’s met LFP-accu’s kort na de introductie iets minder snel opladen, maar inmiddels is er geen verschil meer.
Volgende stap: mangaan-accu’s?
Mogelijk is dit niet de laatste ontwikkeling op het gebied van accu’s. Schijnbaar werkt Tesla momenteel aan een accu met mangaan als kathode. Stel, Tesla kan makkelijk kiezen, dan kan het bedrijf bij een schaarste ook eenvoudig wisselen. Dit geeft veel flexibiliteit en een enorme voorsprong op andere autofabrikanten.