Cabin Overheat Protection: is dit écht noodzakelijk op een warme zomerdag?

Tesla biedt ‘Cabin Overheat Protection’ aan. Deze optie zorgt ervoor dat het interieur niet te warm wordt op een warme zomerdag. Stap je in de auto, dan is de temperatuur in de auto comfortabel. Het enige nadeel van Cabin Overheat Protection is dat deze functie stroom verbruikt als de auto in stilstand staat.

Moet je Cabin Overheat Protection wel of niet inschakelen? Als je het geen probleem vindt dat de auto stroom verbruikt in stilstand, dan zouden we de functie aan laten staan. Houd er wel rekening mee dat Cabin Overheat Protection al wordt ingeschakeld als het kwik nog niet eens de 20 graden Celsius aantikt. Als het zonnetje op je Tesla schijnt kan de temperatuur in de auto snel oplopen en start je bolide met koelen. Zo is de interieurtemperatuur nooit hoger dan 40 graden Celsius.

Ga je op vakantie naar Zuid-Europa? Ook dan kan het slim zijn om de functionaliteit te activeren, omdat het daar ‘s zomers warmer is dan in Nederland en België. Wel moet je hierdoor wat vaker de auto opladen. Dit vonden wij – tijdens ritjes naar Italië – wel eens vervelend. Je kunt er ook voor kiezen om de auto in de schaduw of in een garage te parkeren. Dan kun je Cabin Overheat Protection uitzetten en bespaar je een paar euro per dag. Een andere mogelijkheid is dat je de optie ‘Geen A/C’ selecteert. Dan wordt alleen de ventilator ingeschakeld om de auto te koelen.

Waar kan ik Cabin Overheat Protection in- of uitschakelen?

Dit kan in de auto en in de mobiele app. Ga in de auto naar Bediening -> Veiligheid -> Cabin Overheat Protection. Selecteer hier de gewenste optie: Aan, Geen A/C of Uit. In de mobiele app vind je ‘Cabin Overheat Protection’ als je tikt op ‘Climate Control’ en dan het onderste menu omhoog veegt.

Ik parkeer de auto in de zon en Cabin Overheat Protection staat uit: kan dat problemen veroorzaken?

Nee. Tesla meldt in de handleiding dat de functie bedoeld is voor het comfort van inzittenden en geen invloed heeft op de betrouwbaarheid van de componenten van de auto. Het kan wel zijn dat je iets in de auto hebt liggen dat beschadigd wordt door een te hoge interieurtemperatuur. Als je Cabin Overheat Protection niet hebt ingeschakeld – en je parkeert op een warme dag in de zon – controleer dan even goed dat de auto leeg is.

Ik heb Cabin Overheat Protection aan staan: kan ik mijn kind of hond in de auto achterlaten?

Nee, absoluut niet. De temperatuur in de auto kan – zelfs met Cabin Overheat Protection geactiveerd – oplopen en bereikt al snel de 40 graden Celsius. Wil je jouw kind of hond kort achterlaten in je auto? Activeer in dat geval Dog Mode.