CCS adapter voor mijn Tesla: hoe upgraden?

Heb je nog een oudere Model X of Model S, maar wil je wel opladen bij CCS-laders? Dan moet je een upgrade doen. Je kunt de adapter gebruiken na het uitvoeren van een retrofit. Dit betekent dat er ook een kleine aanpassing gedaan wordt aan je auto.

Oudere Model S en Model X’s bieden enkel de mogelijkheid om op te laden met een Mennekes stekker (type 2-aansluiting). Dit geldt voor iedere Model S en Model X geproduceerd voor 1 mei 2019. Modellen die na deze datum zijn geproduceerd hebben een CCS-aansluiting, net zoals de Model 3 en Model Y.

Het is niet mogelijk om alleen de losse adapter te gebruiken. Er wordt namelijk ook een extra communicatiemodule in de auto geplaatst. De kosten vallen mee. Je betaalt 262 euro inclusief btw voor een CCS Combo 2-adapter, inclusief retrofitservice. Tesla hoopt met deze lage prijs zoveel mogelijk Model S en Model X-rijders te motiveren om een upgrade uit te voeren. Vroeger kostte deze adapter – inclusief installatie – namelijk 670 euro.

Waarom is het slim om te kiezen voor een CCS-upgrade?

Veel nieuwe superchargers bieden namelijk alleen nog de mogelijkheid om via CCS op te laden. Als je kiest voor een CCS-upgrade, dan kun je bij veel meer superchargers laden. Ook is het makkelijker om bij veel andere snelladers en laadpunten te laden. Handig als je vaak onderweg bent!

Verhoogt de CCS-upgrade de laadsnelheid?

De laadsnelheid zal door de upgrade niet toenemen. Sterker nog: de laadsnelheid is beperkt tot 142 kW, wat overigens nog steeds heel erg snel is.

Is laden met een CCS-adapter makkelijk?

Dit hangt er van af. Je moet namelijk eerst de adapter plaatsen en daarna kun je pas laden. Dus: achterklep open, adapter pakken en bevestigen. Na het opladen ontkoppelen en weer in de trunk leggen. Geen hogere wiskunde en je bent hoogstens tien seconden langer bezig. En vergeet niet: als je de adapter nodig hebt, dan is er mogelijk geen andere laadmogelijkheid. In dat geval ben je blij met je CCS-upgrade.

Hoe vraag ik een upgrade aan?

Bestel eerst de adapter via de webshop. Controleer goed welke je nodig hebt: voor de Model S of Model X. Heb je de adapter ontvangen? Maak dan een Mobile Service-afspraak via de Tesla-app (selecteer: Accessoires – Upgrades en installaties). Vermeld bij het inplannen je bestelnummer in de afspraakbeschrijving. Belangrijk: voer niet zelf de retrofit uit, maar wacht tot iemand van Tesla komt. Voor de upgrade betaal je niets.