Collision Avoidance Assist: hoe werkt het?

Alle Tesla’s zijn uitgerust met veiligheidsfuncties, die ervoor zorgen dat de kans op schade zo klein mogelijk is. Misschien wel de beste functie is de Collision Avoidance Assist. Hoe werkt deze functie?

De Collision Avoidance Assist bestaat uit een drietal functies:

  • Forward Collision Warning
  • Automatic Emergency Braking
  • Obstacle-Aware Acceleration

Wat is Forward Collision Warning?

Forward Collision Warning geeft een waarschuwingspiep als de kans op een frontale botsing groot is. Een goed voorbeeld is een auto die voor je rijdt en plotseling afslaat. De auto merkt dat de afstand tussen de voorligger en de auto snel slinkt en geeft het waarschuwingssignaal. Persoonlijk vind k de Forward Collision Warning nogal gevoelig. Het komt wel eens voor dat een auto rechts afslaat en ik de auto laat uitrollen en dan geeft de auto alsnog een piepje. Toch heb ik ook al een paar situaties meegemaakt dat de auto sneller herkent dat de auto voor me sterk afremt (bijvoorbeeld in het geval van een file) dan dat ik dit zelf door heb. Kortom, een fijne functie die gelukkig standaard is ingeschakeld. Wil je de functie uitschakelen of wil je de gevoeligheid aanpassen? Ga dan naar Bediening -> Autopilot -> Forward Collision Warning. Let op dat Forward Collision Warning actief is tot een snelheid van 150 kilometer per uur. Rijd je harder? Dan werkt FCW niet.

Wat is Automatic Emergency Braking?

Automatic Emergency Braking zorgt ervoor dat de remmen worden geactiveerd om het voertuig af te remmen als de auto een botsing verwacht. Op deze manier worden de gevolgen van de botsing verminderd en is de kans op een aanrijding kleiner. Je kunt deze functie in- of uitschakelen via Bediening -> Autopilot -> Automatic Emergency Braking. Ik raad om deze functie gewoon aan te laten staan. De auto remt niet als je gas geeft (door op het stroompedaal te duwen). Kortom, accelereer je en stopt een auto voor je plotseling, dan zal er nog steeds een botsing plaatsvinden. Automatic Emergency Braking werkt niet als je achteruit rijdt, het stuur scherp draait of als de auto geen voertuig, fietser of voetganger voor de auto detecteert.

Hieronder een mooie compilatie van noodstoppen, met dank aan Automatic Emergency Braking of een van de andere veiligheidsfuncties.

Wat is Obstacle-Aware Acceleration?

Obstacle-Aware Acceleration verlaagt de snelheid van de auto als een object in de rijrichting wordt gedetecteerd. Dit is een handige functie. Laatst remde mijn auto plotseling af en toen bleek ik bijna een parkeerpaaltje te hebben geraakt. Obstacle-Aware Acceleration herkent in dat geval het object, verlaagt de motorkoppel en zal (in sommige gevallen) automatisch remmen. Deze functie werkt zowel achteruit als vooruit, maar alleen als de snelheid lager is dan 16 kilometer per uur. Houd er wel rekening mee dat deze functie niet werkt als de camera’s en/of sensoren niet schoon zijn of bij slecht zicht (regen, mist, sneeuw). Je kunt Obstacle-Aware Acceleration uitzetten. Ga dan naar Bediening -> Autopilot -> Obstacle-Aware Acceleration. Toch raad ik aan om dit nooit te doen.

Zo weet je weer wat meer over de handige veiligheidsfuncties in jouw Tesla. Heb jij specifieke vragen over deze functies? Plaats een reactie onder dit artikel!