De beste winterbanden en zomerbanden voor de Model 3

Op zoek naar gloednieuwe winterbanden of zomerbanden voor de Model 3? Zie je door de bomen het bos niet meer? Wij geven je de beste tips voor zomerbanden en winterbanden!

Wat is de bandenmaat van mijn Model 3?

18 inch (235/45/r18), 19 inch (235/40/r19) en 20 inch (235/35/zr20) zijn de standaardmaten die onder iedere Model 3 passen. Toch zien we dat 18 inch en 19 inch de meest gebruikelijke maten zijn. Op de grootste autobanden-sites kun je jouw kenteken invoeren en dan zie je het geschikte aanbod voor jouw auto. Wij adviseren je om te bestellen bij Autobandenmarkt.nl. Dit bedrijf werkt samen met honderden garages in heel Nederland. Je kunt online je banden bestellen en daarna rijd je naar een garage in de buurt voor de montage. Daar kun je ook eventueel je oude banden opslaan.

De beste zomerbanden voor de Model 3

De meeste populaire zomerband is de Michelin Pilot Sport 4. Deze band ligt ook standaard onder gloednieuwe Model 3’s. Deze band heeft een lange levensduur. Met deze banden remt jouw Tesla het snelst op droog wegdek (onafhankelijke test uitgevoerd door TÜV SÜD). De Pilot Sport 4 kost gemiddeld 180 – 200 euro per band. Voor nog geen 800 euro heeft jouw Tesla gloednieuwe zomerbanden. Je koopt de Pilot Sport 4-banden eenvoudig online bij Autobandenmarkt.nl. Tijdens het bestellen kun je een servicepartner in de buurt kiezen, waar je de banden kunt laten monteren.

Een andere uitstekende zomerband is de Dunlop Sport Maxx RT. Dunlop is een bekende bandenfabrikant uit Japan. De Sport Maxx RT is een band voor zwaardere auto’s, waaronder de Model 3. De band produceert weinig geluid (68 dB) en heeft een brandstofzuinig profiel. De band heeft een uitzonderlijke grip op natte en droge wegdekken. De Sport Maxx RT is iets goedkoper dan de Pilot Sport 4. Het scheelt een tientje per band en dat betekent dat je onder aan de streep toch best wat bespaart. De Dunlop Sport Maxx RT is eenvoudig online te bestellen bij Autobandenmarkt.nl.

De beste winterbanden voor de Model 3

Heb je een Tesla? Dan is ons advies: rijd in de winter altijd op winterbanden! Tesla’s zijn zware auto’s en daarnaast hebben de goedkoopste modellen achterwielaandrijving. In de winter is dat vragen om problemen. Kun je in de winter je auto makkelijk een paar weken laten staan? Dan zijn winterbanden niet nodig. Houd er dan rekening mee dat je jouw auto niet gebruikt als het gesneeuwd heeft.

De belangrijkste vraag is: hoeveel wil je uitgeven? Een uitstekende winterband is vaak duurder dan een redelijke winterband. Een winterband is namelijk een veelzijdige band en moet op diverse wegdekken goed uit de verf komen, zoals op een besneeuwd wegdek, een droog wegdek en een nat wegdek. De meeste winterbanden in de categorie van 150 tot 200 euro zijn geen hoogvliegers. Voor een kwalitatieve winterband betaal je al snel 250 euro per stuk. Dat tikt natuurlijk aan – want je hebt immers vier banden nodig – maar je hebt er jarenlang plezier van.

Laten we beginnen met de ‘best in the class’. Dat is de Continental TS 860S. Voor vier stuks moet je duizend euro neerleggen, maar dat merk je. De TS 860S biedt uitstekende prestaties op besneeuwd wegdek. Daarnaast heeft de band een lage rolweerstand, waardoor je net iets verder kunt rijden dan met een andere band. Bestel online bij Autobandenmarkt.nl, kies een garage bij jou in de buurt en laat de banden daar monteren.

De zilveren medaille gaat naar de Michelin Pilot Alpin PA4. Een prima band, die veel grip geeft en daarnaast niet snel slijt. Deze band kost een paar tientjes minder dan de Continental TS 860S. Een nadeel is dat het geluid binnen de auto iets toeneemt ten opzichte van de zomerbanden. Bestel online bij Autobandenmarkt.nl.

Een nog goedkopere band is de Dunlop SP Winter Sport 3D. Je betaalt hier ongeveer 210 euro per band voor. Deze band biedt uitstekende rijprestaties in alle weersomstandigheden en biedt weerstand tegen aquaplaning. De band is qua kwaliteit iets minder dan de Continental TS 860S en is goedgekeurd tot 240 kilometer per uur. Voor veel Nederlanders is dit een prima band, want hier zijn de winterse weersomstandigheden vaak minder heftig dan in Scandinavië of Oostenrijk.

Koop je winterbanden bij Tesla, dan krijg je de Pirelli Winter SottoZero 3. Deze band kost slechts 160 euro en is daarmee veel voordeliger dan bovenstaande banden. Toch raden wij deze band niet aan, want uit diverse testen blijkt dat de SottoZero 3 ondermaats presteert. “De Pirelli Winter Sottozero 3 heeft tekortkomingen op droog wegdek,” schrijft het ANWB in een review. “De testauto voelt, vooral ook op hoge snelheid en bij hoge temperaturen, onnauwkeurig aan. De auto blijft ook niet netjes rechtuit lopen.” In landen als Nederland en België is het ‘s winters vaak relatief warm en droog en kun je dus beter een andere winterband kiezen.

Wanneer moet ik banden wisselen?

Dit hangt natuurlijk af van de weersomstandigheden. Het kan begin maart nog vriezen. Daarom raden we aan om de winterbanden pas eind maart te wisselen voor de zomerbanden. Winterbanden presteren namelijk beter bij temperaturen onder de tien graden Celsius.

En de winterbanden? Die leg je ergens in oktober weer onder de auto. Dan daalt het kwik, gaat het vaker regenen en is er kans op nachtvorst.

Lees onze Tesla-specials

Beste Tesla accessoires
Tesla wassen tips