De beste winterbanden en zomerbanden voor de Model 3

Op zoek naar gloednieuwe winterbanden of zomerbanden voor de Model 3? Zie je door de bomen het bos niet meer? Wij geven je de beste tips voor zomerbanden en winterbanden!

Wat is de bandenmaat van mijn Model 3?

18 inch (235/45/r18), 19 inch (235/40/r19) en 20 inch (235/35/zr20) zijn de standaardmaten die onder iedere Model 3 passen. Toch zien we dat 18 inch en 19 inch de meest gebruikelijke maten zijn. Op de grootste autobanden-sites kun je jouw kenteken invoeren en dan zie je het geschikte aanbod voor jouw auto. Wij adviseren je om te bestellen bij Autobandencollectief. Dit bedrijf werkt samen met tientallen garages in heel Nederland. Je kunt online je banden bestellen en daarna rijd je naar een garage in de buurt voor de montage. Daar kun je ook eventueel je oude banden opslaan. De prijzen voor banden zijn laag en montage kost je vaak maar 59 euro (all-in). Slimme deal dus!

Dit zijn de beste banden voor jouw Model 3

Om je leven wat gemakkelijker te maken hebben we de banden voor jou geselecteerd die het beste zijn voor onder jouw Tesla, namelijk banden geschikt voor XL-auto’s (extra zware auto’s), met een laag energieverbruik en veel grip. We kiezen per categorie de twee beste zomerbanden en winterbanden voor de Model 3. Jaarlijks worden er nieuwe banden geïntroduceerd, dus wij nemen de nieuwste banden uit 2022 mee.

Natuurlijk is het ook altijd mogelijk om all season banden te gebruiken. Dit raden wij af, omdat het energieverbruik – net als bij winterbanden – hoger is. Daarnaast heb je minder grip in de zomer. Wil je op één type band rijden, dan adviseren we om een zomerband te kiezen en de auto te laten staan in zeer winterse omstandigheden. Anders is het prijstechnisch altijd interessanter om twee soorten banden te kiezen, zeker boven de 10.000 kilometer per jaar.

De beste zomerbanden voor de Model 3

Michelin E Primacy: de beste zomerband van 2022

Als je een gloednieuwe Tesla koopt, dan krijg je daarbij vier Michelin Pilot Sport 4-banden. Dit zijn hele goede banden met een lange levensduur. Inmiddels heeft Michelin een betere band geïntroduceerd met een lager energieverbruik en een betere grip, namelijk de Michelin E Primacy. Deze band is verkrijgbaar in twee smaken (met verschillende topsnelheden), maar omdat beide topsnelheden boven de maximale topsnelheid van de Model 3 liggen, kun je ze beide gebruiken. We adviseren om dan de goedkopere variant te kiezen, die nog steeds uitstekend presteert bij een topsnelheid van 270 km per uur. De E Primacy heeft een uitstekende grip op nat wegdek, een langere levensduur door een sterker profiel en een gemaximaliseerd wegcontact. Bestel de E Primacy bij Autobandencollectief.

Liever Pirelli? Dan raden we de Cinturato P7 aan. Deze band is iets stiller dan de E Primacy, maar is wel iets duurder en zorgt voor een iets hoger energieverbruik. Dit is relatief, want de band zit qua energieverbruik in categorie B en dat is nog steeds beter dan 95% van de andere banden. De band zorgt voor een heerlijke wegligging en een korte remweg. Het is niet gek dat de Cinturato P7 al verschillende awards heeft gewonnen. Bestel de Cinturato P7 bij Autobandencollectief.

De beste winterbanden voor de Model 3

Heb je een Tesla? Dan is ons advies: rijd in de winter altijd op winterbanden! Tesla’s zijn zware auto’s en daarnaast hebben de goedkoopste modellen achterwielaandrijving. In de winter is dat vragen om problemen. Kun je in de winter je auto makkelijk een paar weken laten staan? Dan zijn winterbanden niet nodig. Houd er dan rekening mee dat je jouw auto niet gebruikt als het gesneeuwd heeft.

De belangrijkste vraag is: hoeveel wil je uitgeven? Een uitstekende winterband is vaak duurder dan een redelijke winterband. Een winterband is namelijk een veelzijdige band en moet op diverse wegdekken goed uit de verf komen, zoals op een besneeuwd wegdek, een droog wegdek en een nat wegdek. De meeste winterbanden in de categorie van 100 tot 150 euro zijn geen hoogvliegers. Voor een kwalitatieve winterband betaal je al snel 200 euro per stuk. Dat tikt natuurlijk aan – want je hebt immers vier banden nodig – maar je hebt er jarenlang plezier van.

Laten we beginnen met de ‘best in the class’. Dat is dit jaar de Michelin Alpin 5. Een redelijk gunstig geprijsde winterband die op alle vlakken uitblinkt. Het is een band met een goede wegligging, een laag energieverbruik en een hoge topsnelheid. De Alpin 5 biedt uitstekende prestaties op besneeuwd wegdek, dus ideaal als je op wintersportvakantie gaat. Daarnaast heeft de band een lage rolweerstand, waardoor je net iets verder kunt rijden dan met een andere band. Bestel online bij Autobandencollectief, kies een garage bij jou in de buurt en laat de banden daar monteren.

De zilveren medaille gaat naar de Bridgestone Blizzak. Deze band heeft een betere grip op nat wegdek dan de Alpin 5 en scoort op andere punten vergelijkbaar. De band maakt alleen wel iets meer lawaai, maar daar heb je in de auto natuurlijk nauwelijks last van. Bestel online bij Autobandencollectief.

Koop je winterbanden bij Tesla, dan krijg je de Pirelli Winter SottoZero 3. Deze band kost slechts 150 euro en is daarmee veel voordeliger dan bovenstaande banden. Toch raden wij deze band niet aan, want uit diverse testen blijkt dat de SottoZero 3 ondermaats presteert. “De Pirelli Winter Sottozero 3 heeft tekortkomingen op droog wegdek,” schrijft het ANWB in een review. “De testauto voelt, vooral ook op hoge snelheid en bij hoge temperaturen, onnauwkeurig aan. De auto blijft ook niet netjes rechtuit lopen.” In landen als Nederland en België is het ‘s winters vaak relatief warm en droog en kun je dus beter een andere winterband kiezen.

Wanneer moet ik banden wisselen?

Dit hangt natuurlijk af van de weersomstandigheden. Het kan begin maart nog vriezen. Daarom raden we aan om de winterbanden pas eind maart te wisselen voor de zomerbanden. Winterbanden presteren namelijk beter bij temperaturen onder de tien graden Celsius.

En de winterbanden? Die leg je ergens in oktober weer onder de auto. Dan daalt het kwik, gaat het vaker regenen en is er kans op nachtvorst.

Zijn winterbanden verplicht?

In Nederland en België zijn winterbanden niet verplicht. In Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland, Finland, Zweden, Noorwegen en Luxemburg zijn winterbanden wel verplicht. Houd er rekening mee dat bij nieuwe winterbanden een sneeuwvlokje op de band staat. Dit geldt voor alle eerder genoemde banden in dit artikel. Heeft je band geen sneeuwvlokje, dan kun je een boete krijgen.