“Duitse megasubsidie van ruim 1 miljard voor Tesla”

De Duitse subsidie voor Tesla’s batterijfabriek zal mogelijk boven de één miljard euro uitkomen. Dit schrijft het Duitse dagbblad Der Tagesspiegel. Op dit moment bouwt Tesla een Gigafactory in Berlijn. In deze fabriek worden straks ook batterijen geproduceerd.

“Als de batterijfabriek succesvol is, dan worden er meer dan 2.000 banen gecreëerd”, vertelt Peter Altmaier van het Duitse ministerie voor Economische Zaken & Energie aan Der Tagesspiegel. Dat zijn dus 2.000 extra banen bovenop de 12.000 banen die al gepland zijn voor de eerste uitbreidingsfase van Tesla’s autofabriek. Deze fabriek is ontworpen om jaarlijks 500.000 Model Y’s te produceren, die uiteraard ook naar Nederland en België gaan. De verwachting is dat de productie de komende maanden wordt opgestart. Op dit moment komen de Nederlandse Model Y’s nog uit China.

Tesla gaat waarschijnlijk vijf miljard investeren in de batterijfabriek. Dit is een enorm bedrag, waardoor de subsidie – met een hoogte van mogelijk 1,14 miljard euro – hoger uitvalt dan gedacht. Toch is het nog niet zeker dat Tesla dit bedrag gaat krijgen. Het Duitse ministerie van Financiën maakt eind dit jaar pas de definitieve hoogte van het subsidiebedrag bekend. Het is Tesla’s ambitie om goedkopere batterijsystemen te produceren, waardoor de prijzen van elektrische auto’s in de toekomst omlaag gaan.

Artistieke impressie van Gigafactory Berlijn.

Lees ook: Tesla Gigafactory Berlijn: gigantische fabriek voor Europese markt