Dynamisch energiecontract en een elektrische auto: slimme keuze?

Steeds meer EV-rijders kiezen voor een dynamisch energiecontract. Maar wat is dat precies? En is het slim om daarvoor te kiezen?

Als je voor een dynamisch energiecontract kiest dan betaal je ruwweg de marktprijs voor energie. Bij een vast of variabel energiecontract veranderen de tarieven minder vaak. Het risico ligt dan bij de energieleverancier. Hij kan winst maken door energie goedkoop in te kopen of verlies maken als afnemers minder betalen dan de inkoopprijs. De afgelopen jaren is de prijs van stroom gestegen en dat zorgt ervoor dat veel energieleveranciers hogere tarieven hanteren om zichzelf te beschermen. Dynamische energieleveranciers hebben dit risico niet, aangezien zij altijd inkopen voor de marktprijs. Het risico ligt bij de afnemer, dus bij jou.

Iets waar weinig over geschreven wordt bij dynamische energiecontracten is dat het risico bij de afnemer ligt. In tijden van energieschaarste of gasschaarste – zoals tijdens een oorlog – kunnen de prijzen flink stijgen. We zagen dit in 2022 gebeuren. Je weet bij een dynamische energieleverancier nooit precies waar je aan toe bent. Bij een energieleverancier met vaste contracten weet je dit beter. Op het moment dat je een contract tekent is duidelijk wat je gaat betalen. Aangezien dit niet het geval is bij een dynamische energieleverancier is het slim om een buffer te hebben. Zet maandelijks wat geld opzij voor het geval de prijzen extreem stijgen.

Je betaalt een dynamisch tarief per uur. Je kunt het actuele dagtarief altijd inzien in de app of online.

Een ander nadeel van een dynamisch energiecontract is de terugleververgoeding. Je terugleververgoeding is hetzelfde als het stroomtarief dat je op dat moment zou betalen voor je verbruik, inclusief alle energiebelasting. Het is dus mogelijk dat je moet betalen om energie terug te leveren aan het net. Dit gebeurt als de actuele stroomprijs negatief is. Wij voorspellen dat dit in de toekomst vaker gaat gebeuren, omdat steeds meer mensen zonnepanelen op hun daken leggen. Op zulke dagen is het belangrijk om de opgewekte energie direct te verbruiken, op te slaan in een thuisbatterij of om de zonnepanelen uit te schakelen. Heb je een vast energiecontract? Dan betaal je een vaste prijs voor energie en krijg je (in het geval van 100% salderen) dezelfde terugleververgoeding, ook al is de inkoopprijs voor stroom op dat moment veel lager. Dit kan dus gunstiger zijn als je zonnepanelen hebt.

Wie voor een dynamisch energiecontract kiest, zal iets slimmer moeten omgaan met energie. Je kunt een dag van tevoren in de app van bijv. Frank Energie zien wat de tarieven zijn. Zo kun je jouw vaatwasser of wasmachine op gunstige tijden laten draaien. Dit geldt ook voor het opladen van je EV. Als de zon schijnt of als het hard waait is stroom vaak voordelig. Dat is het moment om jouw elektrische auto op te laden. Op sommige dagen verdien je zelfs geld met laden. Het vraagt wel een andere mindset. Je moet iets meer zelf uitzoeken en rekening houden met omstandigheden, maar als je dat leuk vindt om te doen, is een dynamisch energiecontract een slimme keuze.

Wel of geen dynamisch energiecontract?

Heb je zonnepanelen en geen elektrische auto? Dan is het advies om geen dynamisch energiecontract af te sluiten. Heb je wel een elektrische auto, maar geen zonnepanelen en kun je jouw auto regelmatig thuis opladen op momenten dat de zon schijnt? Dan is een dynamisch energiecontract een slimme keuze. Heb je zonnepanelen én een elektrische auto? Je zou dan als ‘proef’ over kunnen stappen naar een dynamische energieleverancier. Deze leveranciers werken niet met langdurige contracten, dus als het niet bevalt, kun je altijd weer overstappen naar je vertrouwde energieleverancier.

Wij adviseren Frank Energie en Tibber, omdat deze dynamische energieleveranciers de scherpste prijzen rekenen. Daarnaast is Frank Energie partner van Jedlix. Met deze app kun je jouw elektrische auto opladen als de stroomprijzen laag zijn of als jouw zonnepanelen energie opwekken. De combinatie van Frank Energie en Jedlix zorgt ervoor dat je tot honderden euro’s per jaar bespaart.