Een kinderzitje of autostoeltje in de Tesla Model Y of Model 3 plaatsen: wat zijn opties?

Wil je jouw kind(eren) veilig vervoeren in een Tesla Model Y of Model 3? Dan is het belangrijk om een veilig kinderzitje, autostoeltje of zitverhoger te plaatsen. Er zijn verschillende mogelijkheden!

In Nederland en België is de regel dat kinderen tot 1,35 meter alleen in een goedgekeurd autokinderzitje vervoerd mogen worden. Dit zijn zitjes met een ECE-label (bijv. ECE 44/03 of 44/04) of zitjes van het type i-Size. De Europese Richtlijn is dat kinderen kleiner dan 1,50 meter vervoerd moeten worden in een goedgekeurd en passend kinderbeveiligingsmiddel. Houd hier rekening mee als je de grens over gaat.

Heeft een Tesla ISOFIX?

Ja, de twee buitenste zitplaatsen op de tweede rij hebben een ISOFIX/i-Size verankeringspunt. Deze bevinden zich tussen de zitting en de rugleuning. Schuif een kinderzitje op de verankeringspunten totdat het stoeltje vastklikt. Het kan zijn dat je het kinderzitje stevig tegen de rugleuning moet drukken om deze goed te bevestigen.

Heb je nog geen ISOFIX-autostoel? Op Bol.com vind je de populairste ISOFIX-autostoelen van dit moment. Tegenwoordig zijn er duurdere autostoeltjes op de markt die 360 graden draaibaar zijn, zoals de Maxi-Cosi AxissFix i-Size. Handig als je de kleine spruit gemakkelijk uit de stoel wil halen.

Kan een zitje ook met een gordel bevestigd worden?

Zeker, gordelbevestiging is ook mogelijk. Het voordeel is dat je dan ook de middelste zitplaats kan gebruiken. Deze middelste zitplaats heeft geen ISOFIX. Als je een kinderzitje met gordelbevestiging installeert, zorg dan dat er geen voorwerpen tussen het kind en het kinderzitje zitten. Het kind mag ook niet te dikke kleding dragen. Het is dan verstandig om in de winter de jas uit te trekken. In dat geval kun je de auto alvast voorverwarmen, zodat je kind comfortabel in de auto zit.

Welke kinderzitjes raadt Tesla aan?

In de handleiding adviseert Tesla de volgende stoeltjes:

Foto: Maxi-Cosi

Waar moet ik verder op letten?

Vervoer je kind (in een kinderstoel) altijd achterin. Stel, je zet een kinderstoeltje op de voorste passagiersstoel met actieve airbag aan, dan kan dit leiden tot ernstig letsel. Wil je toch een kind op de passagiersstoel voorin zetten, controleer dan dat de frontairbag aan de passagierszijde UIT is. Schakel deze weer in als een volwassene instapt. Hier lees je daar meer over.