“Deze Tesla-killer komt naar Nederland”. Regelmatig pronken dit soort koppen boven nieuwsartikelen. Toch is Tesla als merk niet ‘gekild’. Sterker nog: de meeste Tesla-killers stellen enorm teleur. Hoe komt dat?
Er zijn diverse auto’s aangewezen als Tesla-killer, maar de Lucid Air is waarschijnlijk het vaakst genoemd. Ook de Lightyear One en de Rivian R1S kregen regelmatig het label ‘Tesla-killer’. Hoe gaat het eigenlijk met deze merken? Om met Lightyear te beginnen: dat bedrijf is failliet en boekte in 2022 een verlies van ruim 64 miljoen euro. Rivian produceerde slechts enkele tienduizenden voertuigen en ontsloeg een deel van het personeel. En de Lucid Air? Daarvan zijn er in 2022 slechts 7.180 geproduceerd. Het oorspronkelijke doel van Lucid was om 20.000 auto’s te bouwen in 2022. Dat doel is dus – bij lange na – niet gehaald.
Elon Musk kan er op Twitter om lachen. Op de verkoopcijfers van Lucid reageert Musk: “Ik had meer kinderen in Q2 dan dat ze auto’s maakten!”
Waarom wordt er de ene na de andere “Tesla-killer” aangekondigd en waarom falen deze nieuwe merken? Heel simpel: een auto ontwerpen is relatief eenvoudig, maar massa-productie is waar de klappen vallen. Een goed voorbeeld is de recente pandemie, waardoor productie- en toeleveringsketens over de hele wereld werden ontwricht. “Een auto bestaat uit tienduizenden unieke onderdelen”, vertelt Musk in een webcast. “Als er eentje mist, dan stokt het productieproces.”
Een ander nadeel voor start-ups is dat er amper geld wordt verdiend aan de verkoop van nieuwe auto’s. Autobedrijven verdienen namelijk vooral geld door vervangende auto-onderdelen te verkopen voor auto’s die buiten de garantie vallen. Volgens Musk zit hier voor 70-80% de winst. Nieuwe autofabrikanten moeten dus diepe zakken hebben, want die hebben nog geen vloot met oude auto’s rondrijden.
Daarnaast begint ieder nieuw merk met een enorme achterstand. Ja, in 2010 was het misschien nog enigszins makkelijk om Tesla bij te benen, maar anno 2023? Niet echt. Zo verkocht Tesla in 2022 1,3 miljoen voertuigen. Daarnaast zijn er wereldwijd meer dan 40.000 superchargers. Als er bedrijven zijn die Tesla bij kunnen houden, dan zijn dat vooral gevestigde merken als Volkswagen, Kia en Hyundai. Maar start-ups? Vergeet het maar!
Een vierde reden waarom nieuwe Tesla-killers falen is omdat Tesla zichzelf bewezen heeft. Het merk bouwt betrouwbare auto’s met een goede actieradius en acceleratie en dat voor een relatief scherpe prijs. Durf je als koper twee ton neer te leggen voor een Lucid Air? Dat is nogal gewaagd.