Een Tesla met trekhaak? Dat kan!

Kies je voor de Model 3 of ga je voor de Model Y? Dan kun je een trekhaak als optie selecteren.

De Model 3 heeft een stalen trekhaak met afneembare kogel. Deze is geschikt voor een trekgewicht tot 1.000 kilo en kost (in oktober 2020) 1.150 euro. De trekhaak van de Model Y is geschikt voor een trekgewicht tot 1.600 kilo en heeft een prijskaartje van 1100 euro. Het is opvallend dat de trekhaak van de Model Y méér trekgewicht heeft voor minder geld.

Beide Tesla’s hebben een ‘Tow Mode’. Als je deze modus activeert, dan gaan de Model 3 en Model Y efficiënt om met het extra gewicht achter de auto. Hierdoor verbruiken beide modellen minder kWh per kilometer. Wel is het zo dat het verbruik logischerwijs flink toeneemt als er een aanhangwagen achter je Tesla hangt.

Kan een Tesla een caravan trekken?

De Model 3 kan een caravan trekken met een maximaal gewicht van 1.000 kilo. We rekenen graag met ‘max. toelaatbaar gewicht’ in plaats van gewicht. Je laadt een caravan immers altijd nog vol met spullen en dan komen er vaak veel kilo’s bij. Door rekening te houden met het max. toelaatbaar gewicht, weet je zeker dat je marge hebt. Op een website als Caravans.nl kun je eenvoudig het maximale toelaatbare gewicht kiezen en zo filteren op een website naar keuze.

Ongeveer tien procent van alle caravans heeft een max. toelaatbaar gewicht van 1.000 kilo of minder. Vaak kom je dan uit bij de compacte caravans. Deze caravans zijn geschikt om achter een Model 3 te hangen.

Heb je een Model Y? Dan kun je vrijwel iedere caravan kiezen. 80 tot 90 procent van alle caravans heeft een maximaal toelaatbaar gewicht van 1.600 kilo. De meeste nieuwe luxe caravans zitten zo rond de 1.300 en 1.500 kilo.

Wil je graag met een caravan op vakantie, dan adviseren we om de Model Y te kiezen. De Model Y heeft een grotere range dan de Model 3 SR+ en de trekhaak heeft meer trekgewicht.

Kan een Tesla een aanhangwagen trekken?

Ja, de Model Y en Model 3 met trekhaak kunnen een standaard aanhanger met lading trekken. Heb je een B-rijbewijs? Dan mag je een aanhanger trekken van maximaal 750 kilo (leeg gewicht aanhanger + laadvermogen). Wil je een zware aanhanger gebruiken met meer laadvermogen? Let er op dat je dan een BE-rijbewijs hebt én dat het totale gewicht onder het max. trekgewicht blijft van je auto (bij de 3 is dat 1.000 kilo, bij de Y is dat 1.600 kilo).