Een Tesla rijden in de winter: 10 handige tips

Het kwik daalt langzaam en dat betekent dat de winter nadert. Waar moet je als Tesla-rijder rekening mee houden? We geven je tien tips om te rijden in de winter!

#1 – Kies de juiste winterbanden

Een elektrische auto is zwaarder dan een benzineauto, dus in de winter is het verstandig om op winterbanden te rijden. Kun je jouw auto laten staan als het een keer sneeuwt of glad is? Of reis je niet veel? Dan zijn winterbanden natuurlijk minder noodzakelijk en is het wellicht interessanter om all season banden te kiezen. Weet je nog niet welke winterbanden geschikt zijn? We hebben de beste winterbanden op een rij gezet!

#2 – Stel de juiste band in bij de instellingen

Ga in het menu in je auto naar ‘Service’ en klik op ‘Wielen & Banden Configuratie’. Klik daarna op Banden. Je kunt dan aangeven wat voor soort banden je onder je auto hebt: zomerbanden, all season banden of winterbanden. Jouw Tesla gebruikt deze informatie om bepaalde data beter weer te geven, zoals de range.

#3 – Laat je auto aan de lader hangen

Laad je jouw auto thuis op? Laat je auto dan aan de lader hangen, ook al is de accu al vol. De auto houdt bij de accu warm en zal daarvoor een klein beetje netstroom gebruiken.

#4 – Vertrek met een warme accu

Het is verstandig om met een warme accu te vertrekken. Je rijdt dan namelijk veel efficiënter. Je kunt je auto enkele minuten voor vertrek voorverwarmen in de Tesla-app (klik op ‘Climate Control’ en dan op de aan/uit-knop) of je kunt de vertrektijd instellen in de auto (‘Climate Control’ -> zet Preconditioning aan in de instellingen -> selecteer ‘Plannen’ om een dagelijkse tijd te kiezen wanneer je vertrekt).

#5 – Wees alert als je het icoon van een sneeuwvlokje ziet staan

Is de accu van je Tesla te koud? Dan verschijnt er een sneeuwvlokje op het touchscreen. Mogelijk accelereert de auto minder snel en slaat je e-auto minder energie op tijdens het remmen. We adviseren om iets voorzichter te rijden, dus rustig accelereren en remmen, zodat de accu de tijd krijgt om op te warmen.

#6 – Je zult vaker moeten laden…

Het bereik van een elektrische auto is altijd kleiner in de winter dan in de zomer. Stel, de temperaturen zijn laag, er is tegenwind en het regent, dan kan het bereik 100-150 kilometer minder zijn dan op een zomerse dag. Plan dus een extra laadstop (of laat het navigatiesysteem van Tesla dit zelf doen) en probeer energie te sparen. Dit kun je doen door iets langzamer te rijden (100 km per uur of 130 km per uur scheelt veel), minder hard op te trekken (zet ‘Chill Mode’ aan) en een iets lagere temperatuur in te stellen in de cabine.

#7 – Bevroren ramen of deurhendels?

In de winter kunnen de deurhendels bevroren zijn. Tik de deurhendel aan met je vuist om het ijs te breken. Om de ramen te ontdooien gebruik je de optie ‘Auto ontdooien’ onder ‘Climate Control’ in de Tesla-app.

#8 – Reinig regelmatig de camera’s en sensoren

In de winter worden de camera’s en sensoren van de auto sneller vies (bijv. door sneeuw, ijs en modder). Maak de camera’s dus regelmatig schoon, zodat alle functies blijven werken.

#9 – Ruitenwisservloeistof met antivries

Oktober en november zijn de perfecte maanden om ruitenwisservloeistof bij te vullen. Gebruik dan wel de ruitenwisservloeistof met antivries, zodat het niet kan bevriezen.

#10 – Pas je rijgedrag aan als het glad is

Zoals eerder al gezegd is een elektrische auto zwaarder dan een benzineauto. Dit betekent dat een elektrische auto een langere remweg heeft als het glad is. Ga dus niet bumperkleven, maar houd afstand en verminder je snelheid als het glad is.

Leestip: Bevroren spiegels, ramen, handgrepen en koplampen? Doe dit in je Tesla!