Een Tesla slepen: wat mag wel of niet?

Staat jouw Tesla stil of is er sprake van autopech? Dan moet je mogelijk een sleepdienst inschakelen. Er zijn een aantal punten om rekening mee te houden.

Activeer eerst de transportmodus. Hierdoor blijft de parkeerrem uitgeschakeld wanneer jouw Tesla op een autotransporter wordt gesleept. Als de transportmodus actief is, staat er een bericht op het touchscreen dat de auto vrij kan rollen. Je activeert deze modus door het rempedaal in te trappen (en ingedrukt te houden) en naar ‘Bediening’ -> ‘Service’ -> ‘Slepen’ te gaan. Houd de knop ‘Transportmodus’ ingedrukt tot deze blauw wordt. Jouw Tesla kan nu gerold worden (maar niet harder dan stapvoets). Ook staan er nu aanwijzigingen in beeld hoe de auto gesleept kan worden.

Er zijn twee goedgekeurde transportmethoden, maar we raden aan om eerst de online handleidingen goed door te nemen. Hierin staan namelijk ook een aantal tips waar je rekening mee moet houden:

De twee goedgekeurde transportmethoden zijn:

  • De auto vervoeren op een transportvoertuig, bijvoorbeeld een autoambulance. De auto mag in de rijrichting of tegen de rijrichting in geplaatst worden, dat maakt niet uit.
Deze methode is goedgekeurd door Tesla. De auto kan in de rijrichting of tegen de rijrichting geplaatst worden op de autoambulance.
  • De auto vervoeren met wielliften en dolly’s. Op deze manier raken de achterwielen niet de grond. De vier wielen mogen de grond namelijk niet raken. Raken de wielen wel de grond, dan genereert de auto stroom en dit kan weer leiden tot schade en oververhitting. Let op: deze methode mag alleen gebruikt worden als er maximaal 55 kilometer wordt afgelegd. Tesla raadt aan om de auto in de rijrichting te plaatsen. Zo zijn de voorwielen geheven en rusten de achterwielen op de dolly’s. Dit is op de onderstaande afbeelding goed te zien.
Ook deze methode is goedgekeurd door Tesla. Let er op dat de wielen niet draaien en dat de achterwielen rusten op dolly’s.

Is de auto weggesleept en wil je de transportmodus deactiveren? Om de transportmodus te annuleren, zet je de Tesla in de stand P (Parkeren).