Een Tesla te water: wat moet je doen?

Wat moet je doen als je in een Tesla van de kade rijdt? Het is een elektrische auto, dus moet je uitkijken voor stroomschokken? En moet je een raampje intikken of openen de deuren automatisch?

Geen zorgen, Elon Musk van Tesla beweert dat zijn auto’s nog even drijven voor ze zinken. Dit blijkt inderdaad te kloppen. Hieronder zie je namelijk een video van een Model X die te water is geraakt. De bestuurder staat inmiddels al op de kade – ingewikkeld in folie – terwijl de auto nog steeds drijft. Vervolgens zakt de auto langzaam verder weg onder het wateroppervlak. Wanneer de auto bijna verdwenen is, openen de deuren. Dit zie je aan het eind van de video.

We weten natuurlijk niet precies hoe laat de politie en ambulance arriveerden, maar we schatten dat de auto in de video minimaal 30 tot 45 minuten bleef drijven.

Hieronder nog een interessante Russische video, waarin te zien is dat een Model S tijdelijk in een boot verandert.

Kortom, je hoeft je geen zorgen te maken. Rijd je per ongeluk in een diepe sloot of in een kanaal, dan heb je nog tijd genoeg om de deuren te openen en de auto te verlaten.

En hoe zit het dan met elektrocutie?

De motor van Tesla is volledig luchtdicht. Ook de accu en aandrijftrein zijn waterdicht. De kans op elektrocutie is dus zeer klein. Daar komt nog eens bij dat er vanuit de accu een veel lager ampèregehalte komt dan vanuit bijvoorbeeld een stroomkabel. Het is bijvoorbeeld niet aan te raden om een Tesla te blussen die nog aan een laadpaal hangt.

Wat als er geen stroom is?

Is er geen stroom en wil je de deuren openen? Gebruik dan de handmatige portierontgrendeling. Deze knop bevindt zich voor de schakelaars voor ruitbediening. Het plaatje hieronder verduidelijkt dit. Gebruik handmatige portierontgrendeling alleen in noodsituaties.

Handmatige portierontgrendeling Model 3

Wat te doen bij waterschade?

Het bovenstaande verhaal klinkt natuurlijk heel interessant, maar als je Tesla een tijdje in het water heeft gelegen, kun je natuurlijk niet doorrijden met de auto. Je auto is dan waarschijnlijk total loss. Dit geldt helaas ook voor de Nederlandse Tesla in de eerste video. Wanneer we een kentekencheck uitvoeren, blijkt de auto niet meer te bestaan.