Flitsmeister gebruiken in je Tesla: wat zijn de mogelijkheden?

Geen flitspalen, mobiele controles en trajectcontroles over het hoofd zien? Gebruik dan Flitsmeister in je Tesla. Wil je liever geen andere apps gebruiken? Sinds eind 2023 heeft het standaard navigatiesysteem van Tesla ingebouwde flitsmeldingen, maar daar zitten wat haken en ogen aan.

Tip 1: gebruik de browser

Tesla’s hebben natuurlijk een groot scherm met ingebouwde internetbrowser. Hier kun je naar een speciale website van Flitsmeister gaan, namelijk: tesla.flitsmeister.nl. Een alternatief is een speciale website van Waze: https://teslawaze.azurewebsites.net/. Deze website werkt als je de URL intypt in de Tesla-browser.

Tip 2: gebruik Flitsmeister op je telefoon

Eigenlijk is deze oplossing nog gemakkelijker dan de eerste tip. Zet Flitsmeister op je telefoon, open de app in je auto en ga rijden. Je ontvangt een melding als er een flitser is. Let er er wel even op dat je het Bluetooth-profiel in Flitsmeister op HFP (Hands Free Protocol) zet. Ga daarvoor naar instellingen (tandwieltje) > Geluidsopties > Kanaal. Zet ‘Automatisch’ uit en kies HFP. Het geluid gaat dan over de boxen. Leg je telefoon op het draadloze oplaadstation en rijden maar!

Tip 3: koop een FM One, FM TWO of Dash

Flitsmeister One is een Bluetooth waarschuwingsmelder voor de Flitsmeister app. Het voordeel is dat de app automatisch wordt opgestart, dus je hoeft de app niet te openen op je telefoon. Je kunt de FM One op verschillende plekken bevestigen. Sommige Tesla-rijders hebben het kastje links van het stuur (op het hout) bevestigd, anderen kiezen er voor om het FM One-kastje weg te werken in het middenconsole of achter het scherm. Als je een flitspaal nadert, dan gaat de FM One piepen. FM One is ideaal als je auto geen Bluetooth carkit heeft of als de carkit niet gekoppeld kan worden aan Flitsmeister, zoals het geval is bij Tesla. Klik hier om Flitsmeister One te kopen op Bol.com.

Sinds 2021 is er ook een Flitsmeister TWO. Dit is de opvolger van de One. De TWO heeft een handig kleurenschermpje, waarop je direct meldingen kunt bekijken. Daarnaast heeft de TWO een oplaadbare batterij, die circa dertig dagen meegaat. Lees hier onze review over de Flitsmeister TWO of koop direct de TWO op Bol.com.

De allernieuwste toevoeging is de Dash. De Dash heeft een eSIM, waardoor je geen verbinding hoeft te maken met je telefoon. Deze eSIM werkt in heel Europa. Daarnaast ziet de Dash er heel modern uit. Nadelen zijn er ook: de Dash kost eenmalig 150 euro én je moet een abonnement afsluiten van 10 euro per maand. Wij adviseren daarom om voor een Flitsmeister TWO te gaan. Een abonnement kost dan slechts 3 euro per maand, oftewel één kleine verkeersboete per jaar.

Flitsmeister Dash

Wanneer worden flitspalen toegevoegd aan de Tesla-navigatie?

Google toont al sinds 2019 flitsinformatie in de Google Maps-app. Sinds eind 2023 is deze informatie ook beschikbaar in Tesla’s en kun je flitspalen zien op het scherm. Hoewel dit zeker een fijne toevoeging is, gaat er wat mij betreft niets boven Flitsmeister, omdat ik de meldingen van Tesla wel eens mis. Je kunt geluidssignalen aanzetten, maar dan heb je wel premium connectivity nodig en dat kost een tientje per maand. Een Flitsmeister TWO met Pro-abonnement a 3 euro per maand is dan een stuk voordeliger. Heb je al premium connectivity, bijvoorbeeld omdat je graag naar Spotify luistert, dan is het natuurlijk een ander verhaal en kun je de geluidssignalen aanzetten.