Garagedeur breedte: wat zijn de ideale afmetingen?

Wil je jouw auto binnen parkeren? Dan is het handig om een garage te hebben met automatische roldeur. Maar wat is de ideale breedte?

Qua garagedeur is het verstandig om 30 centimeter links en 30 centimeter rechts naast de auto vrij te hebben. De meeste auto’s zijn tussen de 1,8 en 2 meter breed. Dit betekent dat de ideale afmeting voor een garagedeur ongeveer 2,5 meter is. Breder kan natuurlijk, maar je betaalt dan vaak fors meer, terwijl je de ruimte waarschijnlijk niet benut. Of je moet matige parkeerskills hebben: dan is iedere centimeter extra een winst.

Maar wat als een garage kleiner is? We nemen voor het gemak even de Tesla Model 3 met een breedte van 1,85 meter. Een garagedeur van 2,14 meter vormt een uitdaging. Hans Noordsij heeft een garagedeur van 2,14 meter: “Ik heb ruim 200 keer in en uit gereden, maar heb een keer de garagedeur geschaafd. Het gaat.” Ook andere forumleden reageren dat 2,2 meter of smaller niet ideaal is. “Bij minder dan 2,3 meter is het slim om de spiegels in te klappen”, zegt Jan P. op een Tesla-forum. “2,4 meter is oké, maar 2,5 meter is ideaal.”

Maatwerk garagedeur of standaard garagedeur?

Als je de keuze hebt voor een standaard maat, dan is dat de goedkoopste oplossing. Maatwerk garagedeuren zijn altijd duurder. De meeste garagedeur-bedrijven bieden standaard maten garagedeuren aan. Dit loopt op van 225 centimeter tot 300 centimeter. Wil je lekker de ruimte hebben, dan kun je dus een garagedeur nemen met een breedte van 260 of 270 centimeter.

Hoe hoog moet een garagedeur zijn?

De hoogte van een garagedeur is minder spannend. Garagedeuren zijn vaak minimaal twee meter hoog, zodat je niet hoeft te bukken als je naar binnen of buiten gaat. De meeste auto’s zijn tussen de 1,4 en 1,7 meter hoog. Een uitzondering vormt de Cybertruck met een hoogte van 1,9 meter. Stel, je gaat regelmatig op vakantie met een dakkoffer, houd dan rekening met gemiddeld 40 centimeter extra hoogte. Of bevestig de dakkoffer vóór de garage.

Garagedeur die automatisch opent

Wil je dat jouw garagedeur automatisch omhoog gaat als je aan komt rijden? Dat kan in een Tesla, namelijk als jouw garagedeur is verbonden met Homelink. Tesla werkt aan koppelingen met meer garagedeuren, bijvoorbeeld via wifi. Het is dus mogelijk dat jouw garagedeur op dit moment niet automatisch opent, maar dat dit binnenkort verandert.