Gebruikte Model X of gloednieuwe Model Y kopen?

Een Model X van drie a vier jaar oud is ongeveer even duur als een nieuwe Model Y. Welke auto is dan de betere keuze?

Beide Tesla’s bieden veel ruimte. De Model Y is qua afmetingen iets compacter dan de Model X. Verder heeft de Model X een grotere draaicirkel van 12,5 meter. Dit merk je vooral goed in Nederlandse parkeergarages, waar vakken nogal krap zijn. Daarnaast is de Model X zwaarder en inefficiënter dan de Model Y. De prijs per kilometer is hierdoor iets hoger. Dit komt ook mede door het verbeterde ‘Battery Management System’, de smallere banden en de zuinige motor van de Model Y.

Innovaties volgen elkaar snel op bij Tesla en dat is ook te merken als je gaat kijken naar de verschillen tussen een wat oudere Model X en een gloednieuwe Model Y. Zo zijn de LED-koplampen van de Model Y feller dan de oudere koplampen van de Model X. Een ander pluspunt is dat de Model Y stiller is van binnen, wat o.a. komt door het dubbele glas. Ondanks dat de Model X dertig centimeter langer is dan de Model Y is de bagageruimte van de MY niet veel kleiner.

Het interieur van een Model X heeft iets meer een premium uitstraling en dat komt vooral door de gebruikte luxe materialen. Het interieur van de Model Y is wat minimalistischer. Welk interieur mooier is? Dat is natuurlijk een kwestie van smaak. Daarnaast is het stuur van de Model Y iets kleiner en heeft deze auto een liggend display, in plaats van een staand scherm. Soms moet je even naar rechts kijken om de juiste informatie te zien, zoals de snelheid of route, en dat is wel wennen als je momenteel niet in een Model 3 of Y rijdt. De Model X heeft een grote voorruit, waardoor je verkeerslichten beter ziet. De Model Y heeft net als de Model 3 een balk en dat beperkt het zicht.

Zijn er nadelen om niet voor een Model Y te kiezen? Zeker. Als 7-zits uitvoering is de Model Y wat krapper dan de Model X. Heb je een groot gezin, dan is de Model X met drie zitrijen de betere keus. Daarnaast is de Model X minder stug geveerd en heeft deze auto de bekende Falcon Wing-deuren. Dit zijn deuren die omhoog openen. Erg makkelijk als je de gordels van je kinderen dicht wil doen of als het regent. Daarnaast zien deze deuren er schitterend uit.

Model Y of oudere Model X?

Als we zouden moeten kiezen tussen een nieuwe Model Y en een oudere Model X, dan gaat de voorkeur naar een Model Y. Niet alleen ben je verzekerd van de modernste technieken, maar ook is de auto veel zuiniger. Daarnaast is de kans groot dat je de komende jaren geen onderhoud hebt (denk aan: MCU-upgrade, filters vervangen, CCS-poort upgrade, remblokken vervangen of complete accu vernieuwen).

Twijfel je nog? Bekijk hieronder video’s waarin de Model X en Model Y worden vergeleken.