Heeft de Model 3 een warmtepomp?

De nieuwste Model 3’s (geproduceerd vanaf 2021) hebben een warmtepomp aan boord. Oudere Model 3’s (2020 en eerder) hebben geen warmtepomp.

Het VIN-nummer van een Tesla Model 3 verraadt of de auto een warmtepomp aan boord heeft. Is het tiende teken van het VIN-nummer een M, N of P? Dan is de Tesla geproduceerd in 2021 (of later) en weet je zeker dat de auto een warmtepomp heeft.

Ook kun je letten op de randen rondom de ramen. Heeft een Tesla chromen randen, dan heeft deze geen warmtepomp. Zijn de randen rondom de ramen zwart (en is het geen chrome delete), dan is de Model 3 een nieuw type en heeft deze een warmtepomp.

Deze Model 3 heeft zwarte accenten. Daaraan herken je dat het gaat om een nieuw type (2021 of later).

Wat zijn de voordelen van de warmtepomp?

Verschillende elektrische auto’s hebben een warmtepomp. Hierdoor neemt de efficientie toe en daalt het energieverbruik in de winter. Het bereik van oude Tesla Model 3’s daalt flink in de winter, terwijl het bereik van auto’s met een warmtepomp stabieler is. Je duikt op een koude dag niet plotseling 40-50 km naar beneden.

Hoe werkt een warmtepomp?

De auto haalt energie van buiten (namelijk de buitenlucht) en deze energie wordt in de auto gestopt. Hoe dit precies werkt, lees je in dit artikel.

Krijgen andere Tesla’s ook een warmtepomp?

De Model Y en de nieuwe Model 3’s hebben een warmtepomp. Naar verwachting zullen nieuwe Tesla’s altijd worden uitgerust met een warmtepomp.