Heeft mijn Tesla een warmtepomp aan boord?

Ja, de Tesla Model Y heeft een warmtepomp aan boord. De Tesla Model 3 heeft vanaf 2021 een warmtepomp. Ook de vernieuwde Model S en Model X (2021) hebben een warmtepomp. Waarom eigenlijk? En wat is het voordeel van een warmtepomp?

Oudere Tesla’s hebben een simpele kachel om de auto te verwarmen. Het nadeel hiervan is dat het veel energie kost om in de winter de auto warm te houden. Hierdoor valt het bereik van een gemiddelde Tesla in de winter met 20% terug in vergelijking met de zomer. Het is eigenlijk logisch: een elektromotor zet energie om in beweging, maar niet in warmte. Een dieselauto of benzineauto zet wél een deel van de energie om in warmte.

Gelukkig is er een oplossing: de warmtepomp. Veel andere elektrische auto’s hebben ook al een warmtepomp aan boord. De Model Y maakte in 2020 als eerste Tesla-auto ook gebruik van een warmtepomp. Dit vergrootte het bereik in de winter met ongeveer tien procent.

Hoe werkt een warmtepomp in een Tesla?
De Model Y heeft een octovalve-warmtepomp: een warmtepomp met acht kleppen waarmee hitte wordt verplaatst. Als de temperatuur toeneemt, wordt iedere keer een extra klep geopend. In feite haalt de auto energie van buiten (namelijk de buitenlucht) en wordt deze energie in de auto gestopt. Hoe lager de temperatuur, des te minder efficiënt is de warmtepomp, omdat het verschil tussen de buitentemperatuur en de verdamper van de warmtepomp kleiner is. Hoe dit technisch precies werkt, wordt in de onderstaande video uitstekend uitgelegd.

Heeft mijn Tesla een warmtepomp?
Wellicht. Nieuwe Model 3’s vanaf eind 2020 / begin 2021 hebben een warmtepomp aan boord. Is jouw Model 3 van 2019 of begin / midden 2020? Dan heeft de elektrische auto geen warmtepomp. Je kunt het controleren door het VIN-nummer te checken. Het VIN-nummer van een Tesla Model 3 verraadt of de auto een warmtepomp aan boord heeft. Is het tiende teken van het VIN-nummer een M, N of P? Dan is de Tesla geproduceerd in 2021 (of later) en weet je zeker dat de auto een warmtepomp heeft. Heeft de auto zwarte in plaats van chromen randen om de ramen? Ook dat is een aanwijzing dat de Model 3 een warmtepomp heeft.

Alle Model Y’s hebben sowieso een warmtepomp aan boord. De vernieuwde Model S en Model X hebben ook een warmtepomp aan boord. Deze vernieuwde S en X zijn te herkennen aan het liggende scherm (in plaats van het oude staande scherm).

Heeft jouw Model S of Model X zo’n liggend scherm? Dan heeft jouw auto een warmtepomp.

Overigens is er één nadeel. De kofferbak van de Model 3 is iets kleiner geworden om plaats te maken voor een warmtepomp. Maar… dankzij de warmtepomp neemt het realistische bereik van de Tesla Model 3 toe.