Ja, de Tesla Model Y heeft een warmtepomp aan boord. De Tesla Model 3 heeft vanaf 2021 een warmtepomp. Waarom eigenlijk? En wat is het voordeel van een warmtepomp?
Oudere Tesla’s hebben een simpele kachel om de auto te verwarmen. Het nadeel hiervan is dat het veel energie kost om in de winter de auto warm te houden. Hierdoor valt het bereik van een gemiddelde Tesla in de winter met 20% terug in vergelijking met de zomer. Het is eigenlijk logisch: een elektromotor zet energie om in beweging, maar niet in warmte. Een dieselauto of benzineauto zet wél een deel van de energie om in warmte.
Gelukkig is er een oplossing: de warmtepomp. De Kona en E-Niro hebben al een warmtepomp. De Model Y maakt als eerste Tesla-auto ook gebruik van een warmtepomp. Dit vergroot het bereik in de winter met ongeveer tien procent.
Hoe werkt een warmtepomp in een Tesla?
De Model Y heeft een octovalve-warmtepomp: een warmtepomp met acht kleppen waarmee hitte wordt verplaatst. Als de temperatuur toeneemt, wordt iedere keer een extra klep geopend. In feite haalt de auto energie van buiten (namelijk de buitenlucht) en wordt deze energie in de auto gestopt. Hoe lager de temperatuur, des te minder efficiënt is de warmtepomp, omdat het verschil tussen de buitentemperatuur en de verdamper van de warmtepomp kleiner is. Hoe dit technisch precies werkt, wordt in de onderstaande video uitstekend uitgelegd.
Krijgen andere Tesla’s een warmtepomp?
Wellicht. Het is een feit dat Elon Musk regelmatig updates doorvoert. Zo hebben nieuwe Model 3’s vanaf eind 2020 / begin 2021 een warmtepomp aan boord. We weten al langer dat deze update eraan zat te komen. De kofferbak van de Model 3 is iets kleiner geworden om plaats te maken voor een warmtepomp. Dankzij de warmtepomp neemt het realistische bereik van de Tesla Model 3 toe. Benieuwd of jouw Tesla Model 3 een warmtepomp heeft? Hier lees je hoe je kunt checken of jouw Model 3 een warmtepomp heeft.