Heeft een Tesla Apple CarPlay of Android Auto?

Nee, de Tesla Model 3 (en ieder ander model) biedt geen ondersteuning voor Apple CarPlay of Android Auto. Toch ga je CarPlay of Android Auto waarschijnlijk niet missen. Als je écht CarPlay of Android Auto wil, zijn er gelukkig wel hacks om het mogelijk te maken.

Tesla heeft een eigen ecosysteem met verschillende apps die je kunt gebruiken. Stap je over? Dan kun je veel apps probleemloos gebruiken, zoals Spotify en navigatie via Google Maps. Sterker nog: navigatie via Google Maps werkt beter in een Tesla. Dit komt omdat Tesla rekening houdt met het bereik van de auto en automatisch stops bij superchargers opneemt. Je rijdt dus probleemloos van supercharger naar supercharger en je weet ook precies hoeveel range je overhoudt aan het einde van de rit. De Spotify-integratie is er goed te noemen. Al je afspeellijsten zijn duidelijk terug te vinden op het grote scherm.

Toch zijn er ook veel nadelen. Apple CarPlay en Android Auto geven je veel meer flexibiliteit. Wil je Flitsmeister of Wave gebruiken als navigatie? Of wil je graag via Siri een Whatsapp-bericht sturen? Wil je domotica (HomeKit) inschakelen? Helaas kan dit niet in een Tesla. Je kunt wel voice commands (spraakopdrachten) gebruiken en op deze manier een tekstbericht versturen, een route instellen, een nummer afspelen of een contactpersoon bellen. In de praktijk werken de voice commands net zo goed als bij Apple Carplay of Android Auto, alleen blijf je wel binnen het ecosysteem van Tesla.

Ook werken verschillende muziekdiensten niet. De afgelopen jaren zijn er overigens wel veel muziekdiensten bijgekomen, zoals Apple Music, Tidal en Spotify (natuurlijk).

Is Tesla’s eigen systeem beter dan CarPlay of Android Auto?

Nee. De enige pluspunten zijn dat de navigatie erg goed werkt (incl. tussenstops bij superchargers) en dat Spotify goed is geïntegreerd. Stap in de auto en de muziek knalt al uit de speakers. Op veel punten zijn CarPlay en Android Auto gelijkwaardig aan het systeem van Tesla, zoals bellen in de auto of spraakopdrachten uitvoeren. Er zijn helaas ook wel wat nadelen. Je kunt veel apps niet gebruiken. Het navigatiesysteem van Tesla toont geen flitsers. Er is weinig flexibiliteit. Ook moet je betalen voor Premium Connectivity om Spotify te gebruiken. Het alternatief is Spotify op je telefoon gebruiken en vervolgens een Bluetooth-verbinding maken.

Ik heb jarenlang in een Hyundai met CarPlay gereden en ik mis CarPlay dagelijks. Dit geldt vooral voor de integratie met Siri. Eenvoudig Whatsapp-berichten dicteren, een notitie inschieten of een agenda-item aanmaken: het is appeltje-eitje met CarPlay. Wel waardeer ik de pluspunten van Tesla steeds meer. Navigeren naar superchargers en luisteren via Spotify werkt uitstekend.

Kan ik CarPlay of Android Auto installeren?

Nee, dat is lastig. Simpelweg omdat het systeem van Tesla goed dichtgetimmerd is. Je kunt geen aux-input gebruiken en ook is er beperkte Bluetooth-ondersteuning. Er zijn Tesla-eigenaren die creatief zijn en een extern display gebruiken (zoals hieronder te zien is), maar echt mooi is het niet. Is de aanwezigheid van CarPlay of Android Auto een belangrijke voorwaarde voor jou? Dan is het slim om naar andere autofabrikanten te kijken. Hyundai, Volkswagen en Kia bieden ook mooie EV’s aan mét CarPlay en Android Auto-ondersteuning.

Wie écht Carplay wil, doet er goed aan het project van de Poolse ontwikkelaar Michal Gapiński te volgen. Je hebt dan wel een Raspberry Pi nodig om CarPlay of Android Auto werkend te krijgen en je moet een beetje handig zijn. Ga naar de website om de handleiding te downloaden en te starten met het ombouwen van je auto.