Heeft een Tesla onderhoud nodig?

Wat moet er vervangen worden? En waar kun je terecht voor onderhoud? Alle onderhoudskosten op een rij!

Ten eerste is het goed om te weten dat een jaarlijkse onderhoudsbeurt, zoals bij een benzineauto of dieselauto, niet nodig is. Zo hoeft olie niet ververst te worden, zijn er geen brandstoffilters die aan vervanging toe zijn en worden remblokken vrijwel nooit vervangen. Dit laatste heeft te maken met regeneratief remmen. De remenergie wordt teruggeleid naar de batterij, waardoor de remschijven nauwelijks slijten.

Toch is een Tesla niet geheel onderhoudsvrij. Zo adviseert Tesla om iedere twee jaar het interieurluchtfilter te vervangen. Dit kun je zelf doen (zie video hieronder) of je kunt het laten doen bij een Service Center van Tesla of bij een garage in de buurt. Heeft jouw auto een HEPA-filter? Laat deze dan iedere drie jaar vervangen.

Kies jij voor winterbanden? Dan ga je twee keer per jaar naar de garage om de banden te wisselen. Doe je dit niet? Ga dan toch één keer per 10.000 kilometer naar de garage om de banden te rouleren (voor- en achterbanden worden gewisseld) en om de wielen goed uit te lijnen en te balanceren. Let ook op de profieldiepte. Als je geen winterbanden gebruikt, dan gaan jouw banden minder lang mee en moet je deze op tijd vervangen.

Daarnaast raadt Tesla aan om iedere twee jaar de remvloeistof te testen op verontreiniging. Indien nodig kan de remvloeistof vervest worden. Ook is het slim om iedere drie (Model S & X), vier (Model Y) of zes jaar (Model 3) het droogmiddel van de airco te verversen. Dit draagt bij aan de levensduur van het aircosysteem.

Is het een strenge winter? Reinig dan de remklauwen en smeer deze goed in.

En de remschijven dan?

De remblokken worden slechts één keer per 150.000 tot 200.000 kilometer vervangen. Valt mee, toch?

Geen jaarlijkse onderhoudsbeurt dus?

Nee, maar uiteindelijk is onderhoud altijd maatwerk. De meeste Tesla-eigenaren kiezen ervoor om een auto iedere twee jaar een onderhoudsbeurt te geven. Rijd je echter 100.000 kilometers per jaar? Dan snap je wel dat een jaarlijkse onderhoudsbeurt beter bij jouw rijgedrag past.

Hoe maak ik een onderhoudsafspraak?

Dit kan eenvoudig in de Tesla-app. Wist je dat je soms niet naar een Service Center hoeft te rijden? Er zijn ook mobiele servicemonteurs die jouw Tesla voor de deur een beurt geven. Als je kiest voor een andere garage, dan kan de garantie mogelijk vervallen. Vraag dus na of de garage ervaring heeft met Tesla’s.