Heeft Tesla een eigen routeplanner?

Ja, Tesla heeft een eigen routeplanner aan boord. Handig, want dit navigatiesysteem leidt je van supercharger naar supercharger.

Daarnaast zijn er diverse apps en websites die je kunt raadplegen om een route te plannen. We raden aan om deze apps te gebruiken als je een lange reis gaat voorbereiden. Het is fijn om te weten waar je kunt opladen, zodat je in het buitenland niet voor verrassingen komt te staan.

Wat zijn de beste routeplanners?

De populairste routeplanner is Tesla’s eigen online routeplanner. Kies je model auto, vul je startlocatie in en kies je bestemming. Eenmaal in de auto kan het zijn dat er andere supercharger locaties worden gekozen, bijvoorbeeld omdat het bereik tegenvalt door koude weersomstandigheden of omdat alle oplaadstations bezet zijn.

Een andere populaire app is A Better Routeplanner. Je kunt deze app ook gebruiken in de Tesla-browser. Selecteer jouw auto, vul de bestemming in en A Better Routeplanner (ABRP) berekent waar je moet stoppen en hoe lang je moet opladen. In het geval van Tesla worden vaak superchargers gekozen, maar ook andere laadstations kunnen voorbij komen.

Chargemap is – zeker in het buitenland – een fijne app om oplaadpunten te vinden. In het buitenland zijn oplaadpunten vaak schaarser. Je ziet in realtime de beschikbaarheid. Ontevreden over een laadpunt? Geef dan een negatieve beoordeling en help de community.

Hoe accuraat is de routeplanner van Tesla?

Zeer accuraat. De kaarten zijn actueel en de aankomsttijd lijkt altijd te kloppen. Daarnaast zie je hoeveel % accu je overhoudt bij aankomst en ook dat percentage is vaak erg accuraat, of je moet flink doorrijden…

Hoe vaak worden de kaarten vernieuwd?

Kaartupdates worden automatisch naar jouw Tesla gestuurd. Meestal worden de kaarten één keer per jaar vernieuwd.

Welke kaartservice gebruikt Tesla?

Tesla maakt gebruik van Google Maps met de toevoeging van eigen locaties, zoals superchargers. De navigatiegegevens en de routeberekening wordt gedaan door het softwarebedrijf MapBox.

Kan ik file-informatie zien in de routeplanner?

Ja, de routeplanner houdt rekening met files. Staat er een file? Dan toont de auto een latere aankomsttijd. Wil je ook een visuele weergave van een file in beeld? Dan moet je Premium Connectivity aanschaffen.

Kan ik navigeren zonder het scherm te gebruiken?

Ja, je kunt spraakopdrachten gebruiken, zoals ‘Navigeer naar…’ of ‘Rijd naar…’. Druk daarvoor een keer kort op het rechterscrollwheel. Ontdek ook andere voice commands in dit artikel. Dat maakt rijden in een Tesla veel plezieriger!