Heeft Tesla nog een fabriek in Nederland?

Tesla heeft een eigen fabriek in Nederland, namelijk in Vossenberg (nabij Tilburg). Het complex bestaat uit drie gebouwen met een totaaloppervlak van 160.000 vierkante meter. Vroeger werden hier Model S en Model X-auto’s in elkaar gezet, maar inmiddels gebeurt dat niet meer.

Op 22 augustus 2013 startte de productie in ons kleine kikkerlandje. Een unicum! Niet eerder werden er Tesla’s buiten de Amerikaanse staat Californië geproduceerd. Overigens werden Model S-auto’s alleen afgemonteerd in Tilburg. Auto’s werden nog wel gewoon geproduceerd in de Verenigde Staten, daarna uit elkaar gehaald en in Tilburg opnieuw geassembleerd. Een bijzondere constructie? Ja, maar hierdoor omzeilde Elon Musk heffingen voor de invoer van complete auto’s en profiteerde zijn bedrijf van een flink belastingvoordeel.

Na de introductie van de Model X werd de productie omhoog geschroefd en werden ook Model X-auto’s op Europese bodem in elkaar gezet. Eind 2015 verdubbelde de productiecapaciteit van 200 auto’s per week naar 450 auto’s per week. In 2021 viel helaas het doek en staakte het Amerikaanse autobedrijf de assemblage in Tilburg. Dit viel tegelijkertijd samen met de vernieuwingen van de twee topmodellen van Tesla. De Model S en Model X worden sindsdien volledig geproduceerd en geassembleerd in de Verenigde Staten. Daarnaast zijn er diverse GigaFactory’s – zoals in Berlijn – die populaire modellen produceren, bijv. de Model Y.

Tesla heeft anno 2024 nog steeds de fabriek in handen. De fabriekshal staat inmiddels deels leeg, maar andere delen worden nog gebruikt voor andere doeleinden, zoals voor reparaties en logistieke activiteiten. Het zou zomaar kunnen dat Tesla in de toekomst weer iets nieuws gaat starten in Tilburg. Zo zijn er geruchten dat Tesla Energy naar Brabant gaat. We wachten rustig af.