Hiep hiep hoera: 10 jaar supercharging in Europa

29 augustus 2013 openden de allereerste superchargerstations in Europa. De eer ging tien jaar geleden naar Noorwegen met zes superchargerstations in Dombås, Gol, Cinderella, Aurland, Lyngdal en Lillehammer. Deze stations hadden samen 46 laadplekken.

Bekijk hieronder de bijzondere video van de eerste Europese superchargers. Wist je dat de eerste Europese Model S-auto’s in augustus 2013 op de weg verschenen? De introductie van de Model S viel samen met de komst van de eerste superchargers.


Niet veel later volgde Nederland. Op 6 december 2013 openden namelijk de eerste superchargerlocaties in Oosterhout en Zevenaar. Hierdoor werd het mogelijk om van Amsterdam naar Brussel en Keulen te rijden. Daarna sprongen de laadstations als paddenstoelen uit de grond in de Benelux, Duitsland, Frankrijk en de rest van Europa. In 2019 stond de teller op 500 superchargerstations in Europa, terwijl er in 2022 al meer dan 900 stations actief waren met meer dan 10.000 laadpunten.

De tijden zijn natuurlijk veranderd. In 2013 werden superchargerstations voornamelijk gebruikt door Tesla-rijders met een Model S. Inmiddels zijn er veel nieuwe modellen bijgekomen, zoals de Model X, Model 3 en Model Y. Sommige superchargerstations zijn ontzettend groot en hebben meer dan veertig laadplekken (zoals in Nebbenes). Vorig jaar werd de eerste V4-locatie onthuld in Harderwijk.

Tesla trakteert: gratis laden

Om 10 jaar superchargen in Europa te vieren kun je vandaag – op 29 augustus 2023 – gratis laden bij alle superchargers. Dit kan ook als je géén Tesla hebt, maar een andere elektrische auto. Houd wel rekening met wachtrijen bij superchargers.

Eind 2014 waren er superchargers te vinden langs deze routes. Hierdoor werd het mogelijk om met een Tesla naar Italië op vakantie te gaan.