Hoe gebruik je Starlink (in je Tesla)?

Starlink is een ambitieus project van Elon Musk om aan iedereen ter wereld breedband internet aan te bieden. Dit netwerk van satellieten is nog in opbouw, maar zal uiteindelijk uit tienduizenden satellieten bestaan.

De satellieten draaien in een lage baan om de aarde op een hoogte van 335 tot 1.325 kilometer boven het aardoppervlak. Dit betekent dat er veel satellieten nodig zijn voor een goede dekking. Een Starlink-satelliet is vrij plat, weegt 250 kilo en is voorzien van een zonnepaneel.

Starlink is een kostbaar project, maar het zorgt er wel voor dat iedereen ter wereld breedband internet kan krijgen, zelfs in de woestijn. Toch is er ook kritiek op het project, omdat de Starlink-satellieten ruimtefoto’s zouden kunnen verstoren. De satellieten laten namelijk lange sporen achter op lang belichte foto’s. Daarnaast zijn er zorgen over eventuele botsingen tussen Starlink-satellieten, waardoor er veel ruimteafval bijkomt. Ook worden er de komende jaren mogelijk tientallen raketten gelanceerd om het Starlink-netwerk verder uit te breiden en dat is natuurlijk vrij belastend voor het milieu.

Kan ik Starlink al aanschaffen in Nederland?

Ja, Starlink is momenteel beschikbaar in gebieden tussen 45 en 53 graden noorderbreedte, zoals delen van de Verenigde Staten, Canada en… Nederland! Vul hier jouw adres in en controleer of Starlink beschikbaar is op jouw locatie.

Hoeveel kost een Starlink-abonnement?

Starlink kost 99 euro per maand. Daarnaast betalen gebruikers nog eenmalig 499 euro voor de apparatuur. Deze hardwarekit bestaat uit een flinke antenne, een bevestigingsset voor de schotel en een wifirouter. Het pakket zie je hieronder.

Kan ik Starlink gebruiken in mijn Tesla?

Nee, Tesla’s zijn voorlopig nog niet aangesloten op het Starlink-netwerk van Elon Musk. Er is namelijk een flinke schotel nodig om een goede verbinding te realiseren. Dat komt het gewicht en de aerodynamica van een Tesla niet ten goede. In Nederland maakt Tesla op dit moment nog gebruik van het KPN-netwerk voor mobiele connectiviteit. Dat is natuurlijk ook veel voordeliger dan een Starlink-abonnement.

Hoe snel is Starlink?

In 2021 is Starlink nog niet heel snel. Starlink belooft snelheden van 50 Mbit/s tot 150 Mbit/s en in de praktijk worden deze snelheden makkelijk gehaald. In augustus 2021 concludeerde Tweakers dat de gemiddelde downloadsnelheid op 150Mbit lag. Wel was er sprake van een hoge variatie in snelheden, mogelijk veroorzaakt door de bewegende satellieten. Een Ziggo-verbinding bleek veel stabieler (en sneller) te zijn. De komende jaren neemt de snelheid van het Starlink-netwerk toe, dus dan kan het zeker een interessante optie zijn.