Hoe werkt Automatic Emergency Braking?

De meeste Tesla’s hebben Autopilot-hardware. In dat geval is de auto uitgerust met veilige functies, zoals Automatic Emergency Braking. De auto remt bij een dreigende aanrijding.

In de onderstaande video is goed te zien hoe Automatic Emergency Braking werkt. De fietser maakt een onverwachte beweging naar links. De auto grijpt zelfstandig in door te remmen.

Nog iets indrukwekkender is de video hieronder. Uit het niets verschijnt een auto, maar de Tesla staat vrijwel direct stil.

De video hieronder is ook een fraai voorbeeld. Zonder AEB had de Tesla op de linkerbaan gegarandeerd schade.

Een laatste voorbeeld: een Tesla trekt op bij het stoplicht, maar een andere automobilist rijdt door rood en schiet nog net even voorlangs (bij 0:38).

Hoe werkt AEB?
Jouw Tesla gebruikt een camera en een radarsensor, die op de voorkant zitten. Als de auto denkt dat er een botsing kan plaatsvinden, remt de Tesla af. Je kunt de noodstop annuleren door het gaspedaal in te trappen.

Kan ik AEB uitschakelen?
Ja, maar alleen tijdelijk. Ga naar Controls > Settings > Driver Assistance > COLLISION AVOIDANCE ASSIST en zet AEB uit. Als je de auto de volgende keer weer aanzet, is AEB automatisch geactiveerd.

Is mijn Tesla een veilige auto?
De meeste Tesla’s zijn heel veilig. Zo is de Tesla Model 3 één van de veiligste auto’s op de weg. De kans op ongelukken is vijf keer zo klein als een bestuurder Autopilot aan heeft staan. Bij een botsing is de kans dat iemand gewond raakt kleiner dan bij andere auto’s.