Hoeveel km kan een Tesla rijden?

Hoe ver kom je in een Tesla? En om de hoeveel uur moet je opladen? In dit artikel zetten we alles op een rij!

Het realistische bereik hangt van een aantal factoren af. Ten eerste de grootte van de accu. Een Model 3 Long Range heeft een grotere accu en daarmee kom je dus verder dan met een Model 3 SR+. Daarnaast telt de leeftijd mee. Hoe oud is de accu? Er kan sprake zijn van accudegradatie. Gemiddeld hebben batterijen van elektrische auto’s na zeven jaar nog ongeveer 86% capaciteit.

Verder zijn er veel interne en externe factoren die van belang zijn. Hoe zwaar beladen is de auto? En heb je wellicht een dakkoffer of fietsendrager bevestigd? Is het extreem koud, regent het of waait het hard? Rijd je voornamelijk op de snelweg? Heb je de standaard wieldoppen verwijderd of heb je grotere velgen? Allemaal factoren die een negatieve invloed hebben op het bereik. Sommige Tesla’s hebben een warmtepomp, waardoor het bereik in de winter minder dipt.

Het contrast is groot. Ik heb een keer gehad dat ik een rit van twee uur maakte in een Model 3 en dat de accu van 100% naar 85% ging. Ik had flinke meewind en het was een aangename temperatuur. In de winter maakte ik dezelfde rit met extreme regen, tegenwind en kou en toen kwam ik aan met 40% op de teller. We raden daarom aan om bij langere ritten altijd de routeplanner van Tesla te gebruiken. De routeplanner houdt namelijk rekening met weersomstandigheden en kan heel accuraat voorspellen of je de eindbestemming haalt of dat je tussendoor moet laden bij een supercharger.

Hieronder een overzicht van het realistische bereik per model. Het realistische bereik is een gemiddelde. Wel kunnen we concluderen dat je vrijwel altijd minimaal 2 uur kan rijden met een volle accu. Ga je een verre reis maken? Dan zul je gemiddeld iedere 2-4 uur opladen. Gelukkig is het heel makkelijk en fijn om bij een supercharger op te laden. Drink een kopje koffie en na een kwartier kun je weer verder rijden.

ModelWLTPRealistisch bereik*
Model 3 Rear Wheel Drive491 km300 tot 330 km
Model 3 Long Range602 km360 tot 400 km
Model 3 Performance547 km330 tot 370 km
Model Y Rear Wheel Drive455 km270 tot 310 km
Model Y Long Range533 km320 tot 360 km
Model Y Performance514 km310 tot 350 km
Model X Plaid528 km320 tot 360 km
Model S Plaid600 km360 tot 400 km
Stel, je gaat echt met de auto op pad, hoeveel km’s kun je dan rijden? Het realistische bereik is gebaseerd op veel snelwegkilometers. Rijd je voornamelijk in de bebouwde kom of in de stad, dan is het realistische bereik hoger.