HW2.5 vs HW3 vs HW4: wat zijn de verschillen?

Iedere Tesla heeft een krachtige chip aan boord, waardoor de auto zelfstandig kan rijden. Toch zijn er verschillende chips in omloop: HW2.5, HW3 en binnenkort HW4. Wat zijn de verschillen?

De allereerste chip was de HW1. Deze chip is geintroduceerd in 2014. HW2 arriveerde in 2016 en stuurde acht camera’s en twaalf ultrasone sensoren aan. HW2.5 (2017) kreeg een tweede processor voor meer computerkracht voor de dashcam en Sentry Mode.

De HW3 is in 2019 geintroduceerd en is 21 keer sneller dan de HW2.5. Het nieuwe systeem verwerkt 2.300 frames per seconde in plaats van 110 frames per seconde (HW2.5). Een ander groot verschil is dat de HW3 visualisaties laat zien op het scherm van verkeerslichten, verkeerspionnen, afvalcontainers en pijlen op de weg (ook als je niet hebt betaald voor FSD). Tenslotte beweren Tesla-eigenaren dat apps sneller laden (zoals het racespelletje) en dat de HW3-chip voor minder phantom brakes zorgt.

Tesla staat erom bekend om doorlopend updates door te voeren aan modellen. Wanneer je een nieuwe Tesla koopt, dan koop je altijd de beste auto op dat moment. Toch kan het zijn dat een auto die een maand later van de lopende band rolt net weer meer functies bevat. Zo rijden er in Nederland Model 3’s rond met een HW2.5-chip én met een HW3-chip.

Ik wil een HW3-chip

Als je hebt betaald voor de Full Self-Driving-functies, dan kun je de HW2.5-chip kosteloos laten updaten naar een HW3-chip bij een Service Center. Is FSD niet geactiveerd? Dan moet je betalen om een update uit te voeren. We verwachten dat Tesla’s met een HW3-chip in de toekomst meer opbrengen dan Tesla’s met een HW2.5-chip.

En binnenkort… HW4!

Zoals het er nu naar uit ziet gaat HW4 vanaf Q4 2021 in massaproductie. Dit betekent dat de nieuwste chip vanaf dat moment in Tesla’s wordt geinstalleerd. De nieuwste chip wordt op 7 nm gebouwd, maar verder is er nog weinig over bekend.