Is de Tesla Model 3 een veilige auto?

De Tesla Model 3 is één van de veiligste auto’s op de markt. De kans op ongelukken is vijf keer zo klein als een bestuurder Autopilot aan heeft staan.

Voor de introductie van de Model 3 is de auto uitvoerig getest door allerlei instanties, zoals de NHTSA (Amerikaanse National Highway Traffic Safety Administration). Het volledige rapport kun je hier lezen. Uit de verschillende testen bleek dat de kans dat iemand gewond raakt bij een botsing enorm klein is: minder dan 6 procent. De andere auto’s scoorden slechter (7 tot 8 procent). De auto kreeg daarom vijf sterren in alle categorieën van de NHTSA.

De Tesla Model 3 is veiliger dan andere auto’s, omdat het gewicht gelijk is verdeeld over de auto. Daarnaast bevinden de zwaarste onderdelen (o.a. de accu) zich dicht bij het zwaartekrachtspunt van de auto. Verder is de motor van de Model 3 net voor de achteras geplaatst (in plaats van erachter). Dit zorgt voor meer stabiliteit en het minimaliseren van de roterende kinetische energie. De Model 3 heeft achter de bumper een aluminium balk, die de energie van een botsing met bijvoorbeeld een boom of een paal opvangt. Dit is hieronder goed te zien:

Euro NCAP gaf de Model 3 vijf sterren. De auto werd verkozen tot auto van het jaar 2019. De scores: 96% bescherming van volwassenen, 86% bescherming van inzittende kinderen en 74% bescherming van voetgangers. De Model 3 scoorde opvallend goed op het onderdeel Safety Assist: 94%. Hieronder zie je enkele hoogtepunten van de diverse testen.

Tenslotte is het lastig voor een Model 3 om over de kop te slaan. Dit komt wederom door de zware accu, die onderin de auto ligt.  Verder kan het dak van een Model 3 vier keer zijn eigen gewicht dragen. Dat komt neer op ruim 6.000 kilo.

Hoe veilig is Autopilot?

Tesla’s zijn uitgerust met Autopilot. De auto kan dus zelfstandig rijden in een rijstrook. Als bestuurders Autopilot hebben ingeschakeld, dan vindt er slechts één keer per 7,5 miljoen kilometer een ongeluk plaats. Dit blijkt uit cijfers van Tesla zelf. Met Autopilot uit (maar met veiligheidsvoorzieningen aan) is dit één keer per 3,2 miljoen kilometer. Het Amerikaanse gemiddelde is één ongeluk per 771.000 kilometer. Kortom, ondanks phantom braking is Autopilot erg veilig in gebruik en kun je met een gerust hart het stuurwerk overlaten aan je auto.