Is een laadpaal in de garage gevaarlijk?

Je leest het vaak op sociale media: elektrische auto’s vliegen vaak in de brand. Maar is dat echt zo? En is het gevaarlijk om een elektrische auto in je garage op te laden?

Het is een sprookje dat elektrische auto’s brandgevaarlijker zijn. Volgens analisten van AutoInsuranceEZ zijn juist hybride auto’s brandgevaarlijk. Per 100.000 verkochte auto’s waren hybride auto’s in 2021 bij 3.475 branden betrokken. Benzineauto’s vlogen ongeveer 1.530 keer in brand. En elektrische auto’s? Slechts 25 keer per 100.000 voertuigen.

Verder is er geen hard bewijs dat elektrische auto’s brandgevaarlijker zijn dan auto’s met een verbrandingsmotor. Zoals elk voertuig hebben ook elektrische auto’s een bepaald brandrisico, maar dit risico is niet hoger dan het risico van auto’s met een verbrandingsmotor.

Er zijn wel wat verschillen tussen elektrische auto’s en ICE’s (auto’s met een verbrandingsmotor). Zo bevatten elektrische auto’s geen benzine of diesel, wat het risico op brand door brandstoflekkage vermindert. Aan de andere kant bevatten elektrische auto’s wel een hoge capaciteit accu, die een bepaald brandrisico met zich meebrengt. Dit risico kan echter worden beperkt door de accu op de juiste manier op te laden en te onderhouden.

Tip: installeer een slimme rookmelder

Kortom, je kunt zonder zorgen kiezen voor een oplaadpunt in de garage. We raden wel aan om een slimme brandmelder te installeren. Mocht er bijv. – in een zeldzaam scenario – ‘s nachts brand uitbreken, dan wordt iedereen in huis wakker gemaakt. Bol.com verkoopt diverse slimme rookmelders. De Nest Protect is een hele goede keuze. Deze slimme rookmelder test zichzelf en ontdekt al vroegtijdig als er sprake is van langzaam smeulend vuur.

Kies je voor een laadpaal in de garage, dan adviseren we om een wandmodel te gebruiken. Koop een goedkope lader bij Laadpaal Outlet. Niet alleen heeft deze webshop goede recensies, maar ook kun je kiezen voor installatie.