Is een noodhamer of veiligheidshamer verplicht? En wat is de veiligste optie?

De meeste auto’s – ook Tesla’s – hebben standaard geen noodhamer (of ruitentikker) aan boord. Dit komt omdat een noodhamer niet verplicht is. Toch is het slim om één of meerdere veiligheidshamers aan te schaffen, zodat je in een noodsituatie gemakkelijk de autoramen kunt breken. Stel, je auto raakt te water, dan kan een noodhamer het verschil maken.

Het nadeel van een noodhamer is dat je aardig wat kracht moet gebruiken om de ruit te breken. Zeker voor ouderen en kinderen kan het wat moeite kosten om een ruit door te slaan. Gelukkig staan de ontwikkelingen niet stil en heb je tegenwoordig nieuwe gadgets die beter werken. De beste veiligheidshamers werken met een keramische punt die naar buiten schiet. Zo hoef je zelf geen druk te zetten op het raam.

Een goed voorbeeld is de ResQMe veiligheidshamer. In deze veiligheidshamer zit een verborgen punt. Zet dit kleine apparaat tegen de hoek van het autoraam, druk op de zwarte knop en de veerbelaste punt schiet naar buiten. In de meeste gevallen versplintert de ruit in één keer. Daarnaast heeft de ResQMe een gordelsnijder. Je kunt de ResQMe aan de sleutelbos hangen, maar beter is het om deze veiligheidshamer in de auto op te bergen. Wist je dat vrijwel iedere lesauto in Nederland een ResQMe aan boord heeft? Koop deze hamer direct op Bol.com.

Een vergelijkbare veiligheidshamer is de Lifehammer Evolution. Druk de vlakke bovenzijde van de veiligheidshamer tegen de ruit en een keramische hamerkop springt uit de behuizing. Wil je deze hamer vaker dan één keer gebruiken? Dat kan! Je kunt deze veiligheidshamer gemakkelijk aan de binnenzijde van de autodeur monteren. De veiligheidshamer is wat groter dan de ResQMe en daardoor wat makkelijker te pakken in geval van nood. Koop deze hamer direct op Bol.com.

Lifehammer Evolution

Hoeveel veiligheidshamers moet ik monteren?

Politie Nederland adviseert om drie veiligheidshamers in de auto te plaatsen: twee voorin (voor de bestuurder en de passagier ernaast) en één achterin. Indien je meerdere (oudere) kinderen hebt die vaak meerijden, kan het slim zijn om achterin twee veiligheidshamers te bevestigen.

Wat moet ik doen als ik te water raak?

Probeer niet in paniek te raken. De eerste stap is de gordel openen. Gaat de gordel niet open? Snijd deze dan door met het mesje van de veiligheidshamer. Doe daarna de ramen open en zwem naar buiten. Werkt dit niet, gebruik dan de veiligheidshamers om het glas te breken. Als ouder is het belangrijk om eerst jezelf te bevrijden en daarna de kinderen te helpen. Breng eerst het jongste kind in veiligheid, door hem of haar op het dak van de auto te zetten. Oudere kinderen kunnen mogelijk zelf zwemmen. Roep ook om hulp van omstanders om te helpen en zorg dat iemand zo snel mogelijk 112 belt.

Wat als mijn Tesla te water raakt?

Wil je meer lezen over wat je moet doen als je Tesla te water raakt, dan kun je dit artikel lezen. Zoals je leest zijn de motor, accu en aandrijftrein waterdicht, dus er is een zeer kleine kans op elektrocutie. Daarnaast kun je de handmatige portierontgrendeling gebruiken om de deuren te openen als er geen stroom is.