Is laden bij een supercharger gratis?

Nee, laden bij een supercharger is niet gratis, ook niet als je een Tesla bezit. Er zijn echter uitzonderingen.

Eigenaren van oudere Model S of Model X-auto’s kunnen namelijk levenslang gratis superchargen. Dit geldt alleen voor auto’s die besteld zijn voor 15 januari 2017 en geleverd zijn voor 15 april 2017. Is jouw Model X of Model S nieuwer? Dan is gratis superchargen niet mogelijk. Is jouw oude Model S of Model X de afgelopen jaren doorverkocht via Tesla? Dan vervalt het gratis superchargen. Levenslang superchargen blijft alleen geldig als de auto verkocht wordt door particulieren of andere autodealers. Wil je weten of een auto levenslang gratis superchargen heeft? Dat kan alleen via het Tesla-account.

In de praktijk betekent dit dat meer dan 95% van de Tesla-eigenaren betaalt voor superchargen. De tarieven fluctueren. Vroeger was superchargen vrij voordelig en betaalde je ongeveer 20-25 cent per kWh. De afgelopen periode zijn de tarieven iets gestegen en betaal je gemiddeld zo’n 30 tot 40 eurocent per kWh. Wel maakt Tesla gebruik van variabele tarieven. Als je ’s nachts laadt, dan is dit voordeliger dan overdag.

Wil je de huidige tarieven zien? Dit kan alleen in de auto. Zoek een supercharger op en klik op de pictogram. Vervolgens opent een pop-up waar de actuele kosten per kWh te zien zijn. Wil je snel een locatie zoeken? Dan kun je ook in de Tesla-app op je telefoon naar ’Locaties’ gaan. Swipe naar onderen om laadpunten in de buurt te zien en klik dan op ‘Verzenden naar auto’.

Heb je geen Tesla, maar rijd je een andere elektrische auto? Ook dan kun je opladen bij superchargers. Wel betaal je dan vaak iets meer dan Tesla-eigenaren.