Is Tesla de eerste elektrische auto?

De eerste Tesla was een Tesla Roadster. Deze elektrische klassieker werd tussen 2008 en 2012 geproduceerd. Maar was dit ook de eerste elektrische auto?

Het antwoord is: nee. In de negentiende eeuw reden er al elektrische auto’s rond. In 1859 is de loodaccu uitgevonden door de Franse fysicus Gaston Planté, waardoor het mogelijk was om een accu op te laden. In 1881 werd het ontwerp van deze accu enorm verbeterd door de Franse wetenschapper Camille Alphonse Faure, waardoor het eindelijk mogelijk was om de accu op grote schaal te produceren en in te zetten om elektrisch te rijden.

Het allereerste elektrische voertuig was een gemotoriseerde driewieler van Gustave Trouvé. Hij testte dit voertuig in 1881 in Parijs. Je zou dit kunnen zien als de voorloper van een auto. De jaren daarna volgden verschillende elektrische voertuigen elkaar op. De Flocken Elektrowagen – geïntroduceerd in 1888 – wordt tegenwoordig gezien als de allereerste elektrische auto. Deze auto had een topsnelheid van 15 kilometer per uur en een bereik van 40 kilometer.

De elektrische driewieler van Gustave Trouvé (1881).

De Flocken Elektrowagen (1888): de eerste elektrische auto.

Zeker in het begin van de twintigste eeuw hadden elektrische voertuigen veel voordelen ten opzichte van benzineauto’s. Ze hadden geen vibraties, stonken niet en produceerden weinig geluid. Daarnaast hoefden bestuurders niet te schakelen en konden ze makkelijker gestart worden. Rond het jaar 1900 was 38% van de auto’s in de Verenigde Staten een elektrische auto.

Later in de twintigste eeuw werd de benzineauto populairder. Het wegennet werd beter, waardoor er een vraag kwam naar auto’s met een groter bereik. De prijs van benzine ging omlaag door de toename van aardoliewinning. De eerste benzineauto’s hadden een zwengel om de motor aan de praat te krijgen, maar de uitvinding van de startmotor in 1912 maakte het starten van een benzineauto veel eenvoudiger. Tenslotte werden benzineauto’s steeds voordeliger. Zo betaalde je in 1912 twee keer zoveel voor een elektrische auto dan voor een benzineauto.

Tussen 1960 en 1990 was er vernieuwde interesse in elektrische auto’s, maar het bereik en de topsnelheid van deze auto’s bleven achter bij die van benzineauto’s. Dit veranderde in de 21ste eeuw, toen Tesla met de Roadster eindelijk een elektrische auto produceerde met een bereik van meer dan 320 kilometer per lading. Na de Roadster volgden diverse andere autofabrikanten en kwamen er veel verschillende elektrische auto’s op de markt, zoals de Mitsubishi i-MiEV (2009/2010), de Peugeot iOn (2010), Citroën C-Zero (2010) en Nissan Leaf (2010).

De Tesla Roadster uit 2008.