Jouw Tesla opladen met zonnepanelen? Hoeveel panelen nodig?

Je wil een elektrische auto opladen met zonne-energie. Slim! Je bespaart daarmee zo’n 0,05 euro per kilometer.

Een Tesla Model 3 verbruikt ongeveer 150 tot 220 Watt per kilometer. De Model S verbruikt ongeveer 160 tot 220 Watt per kilometer. Stel, je rijdt 15.000 kilometer per jaar en laadt alleen thuis op, dan heb je dus ongeveer 2.500 tot 2.800 kWh aan stroom nodig.

Als je uitsluitend op zonne-energie wil rijden, dan heb je ongeveer tien tot twaalf zonnepanelen nodig. Toch is het beter om te kijken naar het rendement en niet naar het aantal panelen. Goedkopere zonnepanelen hebben namelijk een lager rendement. Voor tien tot twaalf zonnepanelen heb je ongeveer zeventien vierkante meter ruimte op je dak nodig.

Rijd je meer dan 15.000 kilometer per jaar? Leg dan meer zonnepanelen op het dak. Houd rekening met één extra zonnepaneel per 1.500 kilometer per jaar. Je kunt daarnaast meer zonnepanelen leggen om de totale energierekening te verlagen. Denk ook na over de toekomst. Rijd je over drie tot vier jaar naar verwachting ook nog veel? Het kan zijn dat je tegen die tijd een andere baan hebt en dat je dan dus minder ver rijdt. Dan is het niet zinvol om je hele dak vol te leggen met panelen.

De meeste huishoudens met een elektrische auto leggen twintig zonnepanelen op hun dak.

Zonnepanelen: zakelijk of privé?

Gebruik je meer dan tien procent van de opgewekte stroom voor je bedrijf (en dus voor je elektrische auto)? Dan mag je de zonnepanelen op de zaak zetten. Vaak is dat ook slimmer, maar het is goed om te overleggen met je financieel adviseur. Je komt dan in aanmerking voor de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA). Dit kan tot twaalf procent netto-voordeel van de investering opleveren. Verder mag je investeringskosten afschrijven. Tenslotte wordt er rekening gehouden met een bijtelling (voor een normale prijs) per kWh voor het terugleveren van opgewekte energie die je privé gebruikt.

Laadpaal: ook zakelijk!

Plaats je zonnepanelen, let dan ook even op de laadpaal. Ook die kun je op de zaak zetten, om vervolgens gebruik te maken van verschillende aftrekposten.