Kan een Tesla automatisch inparkeren?

Ja, een Tesla kan automatisch inparkeren, maar je hebt dan wel Enhanced Autopilot nodig.

Na het activeren van Enhanced Autopilot krijg je toegang tot meer handige functies, zoals Auto Lane Change (automatisch van rijstrook wisselen met de richtingaanwijzer) en (Smart) Summon. Je kunt Enhanced Autopilot activeren door de upgrade aan te schaffen. Ga hiervoor in Tesla-app naar ‘Upgrades’ en dan naar ‘Software-upgrades’.

Daarna kun je gebruik maken van automatisch inparkeren. Je kunt haaks inparkeren of fileparkeren. Er zijn een paar voorwaarden:

  • De camera’s (en sensoren, indien aanwezig) moeten schoon zijn en vrij zicht hebben. Het kan zijn dat de functie dus niet goed werkt als het regent.
  • Automatisch inparkeren werkt niet als er een trekhaak bevestigd is. De auto houdt dan mogelijk geen rekening met de aanwezigheid van de trekhaak en kan daarmee een andere auto of voorwerp raken.

Hoe werkt automatisch fileparkeren in een Tesla?

Automatisch fileparkeren werkt alleen als er zich één voertuig voor de parkeerplaats bevindt waar jij wil inparkeren. Ook moet je niet sneller dan 21 kilometer per uur rijden, anders herkent automatisch inparkeren niet de gewenste parkeerplaats. Tenslotte moet er een duidelijke stoeprand zichtbaar zijn en mag het parkeervak niet schuin zijn.

  1. Rijd tot ongeveer één autolengte voorbij de parkeerplaats, zoals je normaal ook zou doen bij ‘normaal’ inparkeren, totdat er een blauw ‘P’ verschijnt op het touchscreen.
  2. Laat het stuur los, zet jouw Tesla in de achteruitversnelling en klik op de knop ’Start automatisch inparkeren’ op het touchscreen. Zie je deze knop niet verschijnen, dan moet je – helaas – zelf fileparkeren.
  3. Na het automatisch fileparkeren geeft de auto een bericht dat het is voltooid.
Vind jouw Tesla een geschikte parkeerplaats? Dan verschijnt er een blauwe P in het scherm.
Zet de auto in de achteruitversnelling (R) en klik op ‘Start’.
Na het voltooien verschijnt ‘Autopark Complete’ in beeld.

Gebruik je de rem tijdens automatisch inparkeren? Dan wordt de parkeerprocedure onderbroken. Wil je de procedure hervatten, klik dan op ‘Hervatten’.

Hoe werkt automatisch haaks inparkeren in een Tesla?

Let er op dat de rijsnelheid lager is dan 13 kilometer per uur. In het geval van haaks inparkeren moeten er drie zichtbare lijnen te zien zijn (stoepranden, parkeervaklijnen of wegmarkeringen). Parkeerplaatsen in parkeergarages hebben vaak maar twee zichtbare lijnen en dan werkt automatisch inparkeren niet. Een andere voorwaarde is dat de parkeerplaats ten minste 2,2 meter breed is.

  1. Rijd tot één autolengte voorbij de parkeerplaats, totdat er een blauw ‘P’ verschijnt op het touchscreen.
  2. Laat het stuur los, zet jouw Tesla in de achteruitversnelling en klik op de knop ’Start automatisch inparkeren’ op het touchscreen. Zie je deze knop niet verschijnen, dan moet je zelf haaks parkeren.
  3. Na het automatisch haaks inparkeren geeft de auto een bericht dat het is voltooid.

Gebruik je de rem tijdens automatisch inparkeren? Dan wordt de parkeerprocedure onderbroken. Wil je de procedure hervatten, klik dan op ‘Hervatten’.

Help, automatisch inparkeren werkt niet!

Zijn de sensoren en/of camera’s schoon en niet beschadigd? Is het zicht goed (dus geen mist, regen, sneeuw)? Voldoet de parkeerplaats aan de voorwaarden die hierboven zijn genoemd? Zijn er geen objecten die het zicht belemmeren (zoals een zuil of wand in een parkeergarage)? Is de stoep gemaakt van steen?

Kun je alle bovenstaande vragen beantwoorden met ‘Ja’? Dan is het inderdaad vreemd dat de functie niet werkt. We adviseren om in dat geval de auto even goed te testen. Rijd een rondje door je stad of dorp en test verschillende parkeervakken. Zo kun je namelijk uitsluiten dat het niet een lokaal probleem is, bijvoorbeeld een elektrisch apparaat die ultrasone geluidsgolven produceert. Lukt het nog steeds niet om automatisch in te parkeren? Neem dan contact op met Tesla Support.