Kan een Tesla verkeerslichten en stopborden herkennen?

Ja, een Tesla kan sinds 2020 verkeerslichten en stopborden herkennen. Buiten stopborden worden andere verkeersborden niet herkend. Naast stopborden en verkeerslichten herkent een Tesla oranje pionnen. 

Op het moment dat je geen gewoon zelf rijdt in je Tesla, dan zal je auto niet automatisch reageren op verkeerslichten en stopborden. Je ziet de de verkeerslichten en stopborden op het touchscreen, maar je moet uiteindelijk zelf gas geven of stoppen. Wel hoor je een geluidssignaal als het verkeerslicht van rood naar groen springt. Houd er wel rekening mee dat dit niet altijd klopt. Zo heb ik wel eens gehad dat het verkeerslicht in een baan naast me groen werd, terwijl ik nog in de ‘rode’ baan stond. Kijk dus altijd zelf even goed naar buiten.

Heb je verkeerslicht- en stopbordherkenning ingeschakeld én automatisch sturen of traffic-aware cruise control geactiveerd? Dan reageert de auto wel op verkeerslichten en stopborden. In de praktijk betekent dit dat de auto stopt bij verkeerslichten, zelfs als het licht groen is. Wil je doorrijden? Druk de rijhendel omlaag of trap het gaspedaal kort in om de auto toestemming te geven om door te rijden. Rijd je achter een voorligger en is het verkeerslicht groen? Dan rijdt de auto mogelijk wel zelfstandig door. Verkeerslicht- en stopbordherkenning zal je Tesla geen afslag laten nemen op een kruising. Om af te slaan moet je de auto dus handmatig besturen en zal ‘automatisch sturen’ worden geannuleerd.

Bij een stopbord wordt de elektrische bolide automatisch tot stilstand gebracht. Hoe dit werkt zie je hieronder. Wil je doorrijden op de kruising? Dan moet je de rijhendel omlaag drukken of kort het gaspedaal intrappen. Dit kan alleen nadat de auto is gestopt, aangezien je bij een stopbord altijd eerst moet stoppen.

Wil je controleren of verkeerslicht- en stopbordherkenning is ingeschakeld of uitgeschakeld? Zet de auto in P (Parkeren) en ga in het menu naar Bediening -> Autopilot -> Verkeerslicht- en stopbordherkenning.

Verkeerslicht- en stopbordherkenning werkt vooral goed in gebieden waar veel Tesla’s rijden. In de Benelux hebben we dus geluk. Blijf wel altijd alert en beoordeel zelf de verkeerssituatie. Vertrouw je niet wat de auto doet? Neem dan de controle over.