Kan ik een Tesla Wall Connector zelf installeren?

Een Tesla Wall Connector is de goedkoopste laadpaal voor Tesla-eigenaren. Normaal gesproken betaal je ongeveer 400-500 euro voor de laadpaal en circa 1.000 euro voor een gemiddelde installatie.

Wil je besparen op installatiekosten? Dan kun je de Tesla Wall Connector zelf installeren. We adviseren dit alleen als je zelf ervaring hebt met werken met elektriciteit. Heb je geen ervaring met elektriciteit en zie je het verschil niet tussen verschillende draden, weet je niet wat kroonsteentjes zijn en heb je nog nooit de groepenkast aangepast? Dan is het beter om een elektricien in te schakelen.

Tesla heeft een uitgebreide handleiding gemaakt. Hier kun je precies zien hoe een Tesla Wall Connector geïnstalleerd kan worden. Vanaf pagina 7 is te lezen welke materialen nodig zijn, zoals koperen bedrading en een geschikte aardlekautomaat.

Het is slim om de installatiehandleiding te lezen voordat je beslist om installatie zelf te doen of uit te besteden. Uit cijfers blijkt dat 80% van de mensen ervoor kiest om installatie door een derde partij te laten doen. Als je ervoor kiest om de Wall Connector zelf te installeren, dan is het slim om na installatie alsnog een elektricien langs te laten komen die de installatie controleert.

Ik wil de Wall Connector laten installeren door een expert. Waar kan ik terecht?

Bij Laadpaal Outlet kun je installatie (los) aanschaffen. Dit is vaak het voordeligst. Dit bedrijf heeft veel ervaring met het installeren van Wall Connectors en zijn vaak binnen een dag klaar.

Moet ik de Wall Connector bevestigen aan een muur?

Nee, je kunt een Wall Connector ook eenvoudig aan een houten paal bevestigen. Kies een stevige hardhouten paal, plaats deze in de grond en bevestig vervolgens de Wall Connector. Een hardhouten paal is goedkoper dan een betonnen paal en daarnaast kun je hier makkelijk in schroeven. De paal kun je – indien gewenst – aflakken in een kleur.

Is load balancing noodzakelijk?

Je kunt jouw Tesla Wall Connector verbinden met een Maxem-modem, waardoor load balancing geactiveerd kan worden. Toch is load balancing niet noodzakelijk. We adviseren om pas na 23:00 uur te laden. Dan is stroom vaak voordeliger en worden er weinig andere elektrische apparaten gebruikt. Met een 3 fasen aansluiting is jouw Tesla binnen 5-6 uur weer volledig opgeladen.

Waar kan ik een Wall Connector goedkoop aanschaffen?

In de Tesla-webshop betaal je 500 euro voor een Wall Connector. Je kunt ook even op Marktplaats kijken. Hier staan Wall Connectors vaak goedkoper (300-400 euro).