Kan ik met een andere auto opladen bij een supercharger?

Europese superchargers zijn uitgerust met een CCS-poort. Dit is een universeel type oplaadstekker. Deze stekker wordt door veel fabrikanten gebruikt, zoals Volkswagen, Ford, Kia, Hyundai en BMW.

Bij sommige superchargers is het mogelijk om gratis op te laden met een andere auto. Hieronder zie je dat twee automobilisten met een ID3 en Porsche Taycan opladen bij een supercharger.

Heb jij een ID3, Kona of andere elektrische auto? Dan kun je proberen op te laden bij een supercharger, maar de kans dat dit lukt is klein. De situatie hierboven is een uitzondering (anders zouden vele automobilisten hier natuurlijk gebruik van maken).

Tesla heeft aangegeven dat het bedrijf zijn superchargernetwerk beschikbaar stelt voor andere merken, maar tot op heden maken geen andere fabrikanten hier gebruik van. Veel andere fabrikanten werken al samen, bijvoorbeeld met IONITY. Het voordeel is dat iemand met een Hyundai of Kia goedkoper oplaadt bij IONITY dan een Tesla-rijder. Wel is opladen bij IONITY nog steeds veel duurder dan bij een supercharger.

Ik verwacht zelf niet dat het superchargernetwerk opengegooid wordt voor andere automerken. Daarvoor is het aanbod in Nederland al te groot, maar wie weet… We volgen het op de voet!

Update juli 2021: Tesla heeft bekend gemaakt dat het superchargernetwerk binnen niet al te lange tijd open gaat voor andere automerken.