Kan ik met een Tesla Model 3 op vakantie?

Een Tesla Model 3 is geschikt om een langere reis te maken naar bijvoorbeeld Frankrijk, Spanje of Italië. Wel zijn er bepaalde punten waar je rekening mee moet houden.

Is de reis comfortabel voor inzittenden?

Hoe groot is je gezelschap? Stel, je gaat met vijf volwassenen op vakantie, dan is de ruimte in een Tesla Model 3 beperkt. Het kan wel, maar comfortabel is anders. Dit geldt vooral als je een lange reis voor de boeg hebt. ‘Gelukkig’ kun je in een Model 3 regelmatig stoppen, dus laat de inzittenden even de benen strekken bij een supercharger. Ga je met een andere volwassene en drie kinderen op vakantie? Dan past dat perfect in een Model 3.

Hoe groot is de kofferbak van een Model 3?

De totale bagageruimte achterin is 425 liter. Daarnaast heb je nog een kofferbak voorin met een inhoud van 117 liter. Bij elkaar 542 liter opbergruimte. Dat is meer dan genoeg als je op vakantie gaat. Al kun je niet eindeloos gaan shoppen in Milaan.

Is opladen onderweg vervelend?

Om heel eerlijk te zijn valt dat wel mee. In een elektrische auto van een andere automerk dan Tesla is opladen onderweg uitdagender. Tesla heeft een eigen supercharger-netwerk. De locaties van deze superchargers zijn slim gekozen. Kijk maar eens naar de kaart van Noorwegen. De superchargers zijn langs de hoofdsnelwegen te vinden, iedere keer een gelijke afstand van elkaar verwijderd. De stops zijn hierdoor niet onregelmatig.

Superchargers in het zuiden van Noordwegen (augustus 2020)

Met een Standard Range Plus rijd je moeiteloos van supercharger naar supercharger. Daarnaast breidt Tesla het netwerk continu uit. Eventuele ‘gaten’ in het netwerk – nu nog aanwezig in grote delen van Oost-Europa en Zuid-Europa – worden gedicht. En is er geen supercharger in de buurt? Dan laad je jouw auto op bij een normaal snellaadstation.

Duurt een reis langer?

Ja. Een reis duurt gemiddeld 10 tot 20 procent langer dan in een benzineauto. Heb je een Long Range? Dan ben je sneller op de eindbestemming, omdat je wat minder vaak en/of wat minder lang hoeft op te laden.

Om je even wat verschillen te geven hebben we met A Better Routeplanner de reistijd berekend van het centrum van Groningen naar het Gardameer. We gaan daarbij uit van 90% vol bij wegrijden en 10% vol bij aankomst.

  • Standard Range Plus – 14 uur en 25 minuten (11 uur en 36 minuten rijden, 2 uur en 48 minuten laden)
  • Long Range – 13 uur en 14 minuten (11 uur en 9 minuten rijden, 2 uur en 4 minuten laden)

Stel, je rijdt in een benzineauto, dan moet je alsnog één keer stoppen om te tanken. Daarnaast rijdt niemand 11 uur aan één stuk door. Je stopt in een benzineauto waarschijnlijk ook ergens om wat te eten en te drinken. Een reis van 11 uur duurt dus al snel minstens 12 uur. Het verschil met een Long Range bedraagt dan nog maar een uurtje.

Destination charger

Ga je onderweg ergens overnachten? Kies een hotel met een destination charger. Je weet dan zeker dat je kunt opladen bij aankomst en vertrekt ‘s ochtends met een volle accu.

Weet waar je gaat opladen

Zorg dat je vooraf meerdere plekken weet waar je kunt opladen bij aankomst. Op Chargemap.com kun je laders en laadstation in de buurt vinden. Werkt één laadpaal niet, dan kun je zonder stress door naar een andere laadpaal. In geval van nood kun je de granny charger gebruiken. Eigenlijk is het heel slim om dichtbij een supercharger je vakantie te houden. Je kunt na een dagtocht dan altijd weer even naar de supercharger om bij te tanken.

Lees verhalen van andere vakantiereizigers

Er zijn online veel Tesla-fora te vinden, waar Tesla-rijders hun ervaringen delen. Denk aan: favoriete supercharger-locaties, gratis oplaadpunten of werkende laadpalen in gebieden met weinig punten (zoals in de hak van Italië).

Een hele fijne vakantie!