Kan ik mijn Tesla opladen aan een gewoon stopcontact?

Ja, het is mogelijk om een Tesla (of een andere elektrische auto) op te laden aan een gewoon stopcontact. Houd er wel rekening mee dat het opladen tot 24 uur kan duren. Dit heeft ermee te maken dat opladen via een gewoon stopcontact een trage manier van opladen is.

Stel, we gaan uit van een maximaal laadvermogen van 2,3 kW, dan duurt het een dag om 46 kWh te laden via het stopcontact. De Tesla Model 3 SR+ heeft een geschatte capaciteit van 55 kWh, waarvan ongeveer 52 kWh gebruikt wordt. Als de accu zo goed als leeg is, duurt het een volledige dag om op te laden. Andere modellen Tesla’s hebben grotere accu’s en dan kan opladen dus nog langer duren: tot wel twee dagen.

De reden dat de meeste mensen kiezen voor een laadpaal is niet alleen gemak, maar ook sneller opladen. Als een laadpaal en auto 3-fasenladen ondersteunen, dan is het mogelijk om laadsnelheden tot 11 kWh te bereiken. Vier uurtjes laden en de accu is vol. Een bijkomend voordeel is dat je alleen ‘s nachts hoeft te laden en dan betaal je het daltarief voor stroom. Een laadpaal verdient zichzelf – op hele lange termijn – deels terug.

Opladen van een Tesla via een gewoon stopcontact is vooral handig in noodsituaties of wanneer het niet erg is als het wat langer duurt om op te laden. Denk aan vakanties of verre familiebezoeken in het land. Of tijdelijk zolang er nog geen laadpaal is geplaatst.

Wat heb ik nodig om mijn Tesla op te laden aan een gewoon stopcontact?

Het enige wat je nodig hebt is een Granny Charger. Deze mobiele connector wordt meegeleverd als je jouw Tesla koopt. Houd er rekening mee dat je eerst de Granny Charger in het stopcontact steekt en daarna de stekker in de auto plugt. Wil je wegrijden, dan moet het andersom: haal eerst de stekker uit de auto en haal daarna pas de Granny Charger uit het stopcontact.