Krassen verwijderen auto: WD40, lakstift, tandpasta of scratch remover?

Kleine krasjes op je auto zijn heel vervelend. Hoe kom je er van af? Is het slim om WD40, tandpasta of een lakstift te gebruiken?

Volgens het AD is tandpasta een wondermiddel. “Doe een beetje tandpasta op een doekje en wrijf licht over de kras. Poets het daarna uit en herhaal de methode.” Ook WD40 zou gebruikt kunnen worden. “Het spul moet ruim op de lak worden gespoten en daarna met een doek worden uitgewreven.”

De meningen over de werking van WD40 en tandpasta zijn verdeeld. “Met tandpasta haal je enkel de lak van de andere auto weg en blijf je dus de kras zien”, meldt branchevereniging Focwa op Automotive-online.nl. “Bovendien is er kans op een doffe plek. Met WD40 wordt het oppervlak vettig en lijkt de kras optisch minder.” Na een paar wasbeurten of regenbuien is de kras dus gewoon weer zichtbaar.

Een andere optie om krassen permanent te verwijderen is het gebruiken van een lakstift. Je kunt dan kiezen uit een één laags systeem en een twee laags systeem. In het geval van een twee laags systeem spuit je eerst blanke lak op de kras. Daarna gebruik je pas de autolak in de juiste kleur. Meestal wordt een een laags systeem gebruikt bij een klein krasje en een twee laags systeem bij een diepere kras. We zijn niet zo’n fan van lakstiften, omdat kleine krassen meestal alleen in de blanke toplaag te zien zijn. Je kunt dan met een lakstift meer schade aanrichten. Ook is een lakstift vaak iets duurder, zeker als je deze maar voor één auto kan gebruiken.

Kleine kras? Gebruik een scratch remover!

De beste oplossing is een scratch remover. ScratchX 2.0 van Meguiar is onze favoriet. Het product bevat een zeer fijn slijpmiddel, waarmee je lichte krasjes in de blanke lak kan wegpoetsen. Gebruik voor het beste eindresultaat een applicator pad. Deze pads zijn wasbaar en kunnen vaker gebruikt worden.

Grote kras? Ga naar een expert!

Is er sprake van een diepe kras, waarbij meerdere laklagen beschadigd zijn? En wil je die kras graag verwijderen? Dan raden we je aan om naar een expert te gaan, zoals een autoherstelbedrijf of autoschadebedrijf. De kras moet dan waarschijnlijk geschuurd en gespoten worden.

Hoe weet ik of het om een kleine of grote kras gaat?

Een tip: maak de kras nat met jouw vinger. Is de kras niet meer zichtbaar? Dan is het een kleine kras en dan is alleen de blanke toplaag beschadigd. Dit kun je dan eenvoudig zelf oplossen door een scratch remover te gebruiken. Is de kras nog wel zichtbaar? Dan is het een diepere kras en is het slim om naar een specialist te gaan.